lørdag , 13 juli 2024
Home LOVEN Sør-Afrika må gjennomføre ICCs arrestordre mot Putin
LOVEN

Sør-Afrika må gjennomføre ICCs arrestordre mot Putin

Vladimir-Putin, den mannen ICC etterlyser. OHR: Reuters
Vladimir-Putin, den mannen ICC etterlyser. OHR: Reuters

-Vladimir Putin skal delta i toppmøte i Sør-Afrika i august

-ICC utstedte arrestordre mot Putin i mars

-Opposisjonspartier vil at ICCs arrestordre mot Russlands president gjennomføres

Tirsdag 2.mai 2023 kritiserte Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Ministeren hevdet ICC er «usammenhengende».  Det var i en tale Lamola holdt i nasjonalforsamlingen.Lamola lurte på hvorfor ICC  er treg til å undersøke om krigsforbrytelser i Palestinia, mens i et land som ikke anerkjenner ICC, må presidenten umiddelbart stilles for retten. Til slutt fremhevet justisministeren at dette er urettferdig. Sør-Afrika er ICC-medlemmen.Den 17.mars 2023 utstedte ICC arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin. Putin er anklaget for deportasjon av ukrainske barn til landet sitt og ukrainske regioner Moskva har kontroll på.

27.november 2000 godkjente Sør-Afrika Roma-vedtektene om Den internasjonale straffedomstole. I august skal russisk presidenten delta i BRICs toppmøte i Sør-Afrika. BRIC er bestående av Brasil, Kina, India, Russland og Sør-Afrika. Alle landene er fremvoksende økonomier.   Men sørafrikanske vil endre intern loven slik at president på besøk i sørafrikansk jorda, får diplomatisk immunitet. Dette kunngjorde justisministeren til BusinessDay, en lokal avis. Opposisjonspartier er uenig i det.

Alan Winde er leder for Democratic Alliance, et opposisjonsparti i Sør-Afrika. Han er statsminister  og guvernør i Western Cape provins. 27.april 2023 erklærte Winde at lokalt politiet skal pågripe Putin dersom han setter føttene i Western Cape. Opposisjonslederen oppfordret Ramaphosa-regimet til å gjennomføre ICCs arrestordre for å beskytte ukrainsk folk.

Fri Verden Media med Anadolu og Al-Jazeera

 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *