lørdag , 27 juli 2024
Home LEDELSE Afrika er ikke et trygt sted for flyktninger
LEDELSE

Afrika er ikke et trygt sted for flyktninger

Foto: AFP

I anledningen av globalt flyktningforum som siden 13.desember 2023 arrangeres i den sveitsiske byen Geneve, tar Fri Verden Meda en titt på problemer som flyktninger i Afrika opplever, spesielt de som er på flukt av politiske grunner.

17.november 2023 ble en ivoriansk cyberaktivist Steve Biko utlevert til hjemlandet sitt av Mauritanias myndigheter. Biko forlot Elfenbenskysten under borgerkrigen som i begynnelsen av 2011 herjet landet. Han hadde bodd i Mauritania som flyktning og var sterkt imot den nåværende presidenten Alassane Dramane Ouatarra. Landene som underskrev FNs konvensjon for flyktningers rettigheter , bør imidlertidig respektere non-refoulement-prinsippet. Prinsippet forbyr formelt utlevering av en flyktning til hans hjemland der han risikerer drap eller fengsel.

Steve Bikos tilfelle betegner best hva afrikanske flyktninger som befant seg i andre afrikanske land av politiske grunner, gjennomgår. Mauritania er ikke det eneste verste forbildet når det gjelder beskyttelse av mennesker på flukt. Kamerun er også et av de farligste landene i Afrika for en person som i sitt hjemland utsettes for alle typer forfølgelse. I 2008, ble en militær offiser fra Ekvatorial-Guinea Cypriano Nguema Mba kidnappet i hovedstaden Yaoundé og hemmelig kjørt til hjemlandet sitt.  Cypriano Nguema fikk flyktningstatus i Kamerun fordi ekvatorialguineanske myndigheter  etterlyste ham for statskuppforsøk. 

Kamerun er ikke det eneste landet som ofte bryter Geneves Konvensjon for Flyktningers Rettigheter. Nabolandet Nigeria gjorde det samme og Kamerun  var da mottakerland.  5.januar 2018 pågrep nigerianske etterretningstjenester ti kamerunske separatistledere som  i ettertid satt i en varetektscelle på få uker og ble deportert til hjemlandet sitt. Kameruns regjering anklaget dem for å stå bak den pågående krisen i landets engelsktalende regioner.  20.august 2019 dømte den militære domstolen i hovedstaden Yaoundé, aktivistene til livsvarig fengsel.

Når en afrikansk flyktning i Afrika ikke risikerer utlevering, tvinges han til å overholde taushetsplikt. Det betyr at når du er cyberaktivist, journalist eller skribent, må du sette en stopper for dine aktiviteter.  Årsaken er at et land som mottar bryr seg om diplomatiske forhold til det flyktningen kommer eller er opprinnelig fra. I tillegg feiler mottakerland å forhindre kriminelle operasjoner av hemmelige agenter fra hjemlandet, mot flyktning. 1. januar 2014 ble Oberst Patrick Karegeya drept av Rwandas etterretningstjenester i Mickelangelo hotellet i Johannesburg,  i Sør-Afrika. Karegeya var Rwandas president Paul Kagame sin etterettningssjef. Han opplevde fengsel og  flyktet fra Rwanda i 2007 for å søke asyl i Nelson Mandelas land.

Michel Biem Tong

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *