lørdag , 13 juli 2024
Home LEDELSE Drapet på Norbert Zongo: 24 år uten rettferdighet I Burkina Faso
LEDELSE

Drapet på Norbert Zongo: 24 år uten rettferdighet I Burkina Faso

13.desember 1998-13.desember 2022.For 24 år siden ble burkinsk journalist Norbert Zongo drept på Sapouy landsby, i Burkina Faso (VestAfrika). Frem til nå gjenstår hovedmistenkt Francois Compaoré udømt. Han er broren til daværende presidenten for Burkina Faso Blaise Compaoré og oppholder seg i Frankrike. Vedtak om sin utlevering til Burkina er forventet ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

“Ingen kan ha fremtid i et land som ikke har noen”, “når du har ikke spist betyr det enten mat mangler eller noen spiste maten din”, “en diktator har ikke venner”. Disse ordtakene kommer fra både en berømt undersøkelsesjournalist og afrikansk visemann. Han het Norbert Zongo. Modig menneskerettigheterforkjemperen og forfatter ble Zongo drept den 13.desember 1998 på Sapouy da han kom fra jakttur.

Norbert Zongo hadde født i 31.juli 1949 på Koudougou, vest i landet. Etter videregåande skole i 1975 jobbet Zongo som lærer ved mange skoler i Burkina Faso og etterpå i naboland Togo. Men på grunn av en kritisk novelle han skrev der med tittelen Parachutage (betydning er fallskjermslipp) ble han forfulgt av togolesiske etterretningstjenester. Novellen hans handlet om en diktators uhell som mistet makten.

I år 1984 måtte Norbert Zongo forlatte Burkina til journalistutdanning i Yaoundé, hovedstad i Kamerun. 3 år etter gikk han tilbake Burkina Faso og ble ansatt i Sidwaya. Det er burkinsk statsavisen. Men hans regjeringskritiske artikler skapet uenighet med sjefene sine.

I 1993 trakk Norbert Zongo seg fra Sidwaya for å opprette sin egen avis. Dette het L’independant (Det Selvstendige) med slagord på bambara dialekt Bori Bana (løpet er over). Norbert Zongo kritiserte burkinske myndigheter så mye at flere ganger mottok han dødstrusler.

I begynnelsen av år 1998 undersøkte Norbert Zongo om drapet på David Ouedraogo. Han jobbet som sjåfør til den allmektige Francois Compaore. Han er broren til daværende burkinsk president Blaise Compaore. David Ouedraogo var anklaget for tyveri hos Francois Compaorés hjem. Derfor ble han anholdt av soldater som tilhørte presidentvakt. Til slutt døde David Ouedraogo etter å ha vært torturert. Gjennom mange artikler pekte Norbert Zongo på Francois Compaore som ansvarlig for Ouedraogos mord.

I 13. Desember 1998 kom Norbert Zongo med bil fra jakt sammen med broren hans Ernest Zongo og vennene sine Abdoulaye Nikiema og Blaise Ilboudo. På Sapouy landsby ble de angrepet og drept av uidentifiserte væpnede menn.

Etter et folkelig opprør og press av internasjonalt samfunn ble selvstendig undersøkelseskommisjon opprettet den 7. Januar 1999. 5 måneder etter publiserte kommisjonen en rapport. Denne rapporten  viste at drapet på Norbert Zongo ble politisk motivert. Etterforskningen identifiserte 6 soldater fra presidentvakt som mordere. I august 2000 ble 3 av de soldatene dømt til mellom 10 og 20 år i fengsel. Men de fikk ikke fengselstraff i forbindelse med drapet på Norbert Zongo men om det på David Ouedraogo.

Etter annet folkelig opprøret som kastet Blaise Compaoré ut av makten i 30.Oktober 2014, ankom Rock Marc Christian Kabore. Han vunnet presidentvalg  oktober 2015. Deretter fikk Norbert Zongos sak litt utvikling. I februar 2020 signerte fransk statsministeren Edouard Phillipe utleveringsdekret for at den hovedmistenkte Francois Compaore skulle møte frem burkinske dommere for rettssak. I juli 2017 utstedte burkinsk justisen et internasjonalt arrestordre mot Francois Compaore som bor i Frankrike siden oktober 2014s opprør.

Etter at den franske statsrådet bekreftet utleveringsdekret i 2020 bragte Compaores advokater saken til Den Europeiske Menneskerettsdomstolen. 7 August 2021 suspenderte denne institusjonen utleveringsdekretet.Europeiske dommere syntes at Francois Compaore ikke kunne være trygg i Ouagadougou. Familien til undersøkelsesjournalisten bør vente fortsatt på rettferdighet.  Men til når?

Michel Biem Tong

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *