lørdag , 22 juni 2024
Home LEDELSE En tyrkisk journalist vil bli fengslet for femte gang
LEDELSE

En tyrkisk journalist vil bli fengslet for femte gang

Den tyrkiske journalisten Baris Pehlivan. Foto: Facebook
Den tyrkiske journalisten Baris Pehlivan. Foto: Facebook

Den Tyrkiske journalisten Baris Pehlivan har blitt undersøkt i 150 saker og 30 rettsforfølgninger mot ham er pågående. Myndigheter mener han er tilknyttet en kriminell organisasjon.

Onsdag 15.august 2023 vil den tyrkiske journalisten Baris Pehlivan bli fengslet for femte gang. Det erklærer journalisten via videoopptakk Reporters Sans Frontières (Reportere Uten Grenser) har lagt inn 14.august 2023 på sin Twitter-side. Reporters Sans Frontières er en organisasjon som rundt om i verden forsvarer pressefriheten.  Pehlivan har jobbet som undersøkende journalist i Cumhuriyet, en kritisk avis til Erdogan-regimet.  Han har utøvd journalistikk i 20 år.

2.august 2023 fikk Pehlivan beskjed via SMS fra informasjonsministeren om at han skal tilbake i Marmara fengselet, nordvest i Tyrkia. Årsaken er at i mars 2020 medieomtalte journalisten begravelsen av en tyrkisk hemmelig agent i Libya. Etter politiet pågrep ham 6.mars 2020, Pehlivan ble dømt til 3 år og 9 måneder i fengsel. Men journalisten ble frigitt 9.september 2020. Tyrkiske påtalemyndigheter beskyldte ham for å ha brutt etterretningstjenesteloven.

15.juli 2023 vedtok nasjonalforsamlingen loven om betinget fengsel. Men Pehlivan ble nektet denne retten. Dette kom etter at sist april, da journalisten, som også er forfatter, utgav ei bok med titelen «SS». Det er initialene til innenriksminister Süleman Soylu sitt navn. Etterpå tok ministerens rågiver rettslige skritt mot Pehlivan for sitt sterke forhold til en kriminell organisasjon. Saken er pågående i retten.

I Reporters Sans Frontières’video forteller den tyrkiske journalisten at i 20 års journalistikkerfaring har han blitt undersøkt i 150 saker mens han er saksøkt i 30 andre. Forrige uke i en pressemelding, sa Committee to Protect Journalist (CPJ) og 18 pressefrihet-og ytringsfrihetsorganisasjoner nei til at Baris Pehlivan fengsles på nytt. Committee To Protect Journalist er en annen pressefrihetsorganisasjon basert i USA. Ifølge CPJ, over 40 journalister har sittet i fengsel i Tyrkia.

Fri Verden Media 

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *