fredag , 24 mai 2024
Home LEDELSE Storbritannias høyesterett sier nei til migrasjonsavtale med Rwanda
LEDELSE

Storbritannias høyesterett sier nei til migrasjonsavtale med Rwanda

håndhilsing mellom Storbritannias statsminister Rishi Sunak og Rwandas president Paul Kagame
håndhilsing mellom Storbritannias statsminister Rishi Sunak og Rwandas president Paul Kagame. Foto: Reuters

Dommere avsa at Rwanda ikke er et trygt land for å ta imot asylsøkere. Regjeringa lovet å fortsatt samarbeide med den rwandiske staten for en ny migrantsavtale.

Onsdag 15. november 2023 avsa britisk høyesterett at planen om å sende asylsøkere til Rwanda er ulovlig. Dommere begrunnet at det østafrikanske landet ikke er trygt som tredje land. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ønsket rettsavgjørelsen velkommen. Statsministeren Rishi Sunak gi ikke opp. Han vurderer å fortsatt samarbeide med Rwanda for en ny migrantsavtale.  

29.juni 2023 besluttet lagmannsrett i Storbrannia at planen om å deportere båtmigranter til Rwanda må stanses.  Dommere understreket at asylsystem i Rwanda er så usikkert at migrantene risikere å bli sende til hjemlandene sine.

Mandag 24.april 2023 påsto en gruppe  migranters advokat Raza Hussein at å sende båtmigranter til Rwanda er urettmessig, for det østafrikanske landet er utrygt. Dette erklærte Raza Hussein under rettsmøte i Londons ankedomstol. 

2.april 2023 hevdet Suella Bravermann i et intervju overfor BBC at Rwanda er et trygt land for migranter som med båt krysset den Engelske kanal til Storbritannia. Suella Bravermann er Storbritannias innenriksminister. 

Ifølge migrantenes forsvarer preges Rwanda av manglende demokrati, der mostandere enten er kastet i fengsel eller drept. Regjeringens advokat hevdet på sin side at deportasjonsplanen ble vurdert og godkjent av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR).  

Siden april 2022 har den britiske regjeringen planlagt å deportere over 4000 illegale immigranter til Rwanda som er et tredje land.  Av denne grunn ble en avtale på 140 millioner dollar inngått med den rwandiske staten. 

I juni 2022 stoppet Den Europeiske menneskerettsdomstolen flyvningen av den første bølgen migranter. Men i desember 2022 anerkjente Londons Høyesterett at utvisningen er lovlig.

Fri Verden Media/Reuters/BCC  

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *