fredag , 19 juli 2024
Home SIKKERHET Opprørsgruppen M23 har voldtatt 14 kvinner i DR Kongo
SIKKERHET

Opprørsgruppen M23 har voldtatt 14 kvinner i DR Kongo

Opprørere av M23 på kjøretøyet. Foto: Associated Press
Opprørere av M23 på kjøretøyet. Foto: Associated Press

-M23 har begått seksuelle overgrep og summarisk henrettelse siden slutten av fjoråret

– Rwanda står bak M23s angrep

Opprørsgruppen M23 har drept 8, voldtatt 14 kvinner og summarisk henrettet dusin øst i Den demokratiske republikken Kongo. Det meldte tirsdag 13. juni 2023 Human Right Watch (HRW) på sin nettside.  Dette er en verdensdekkende menneskerettsorganisasjon. Rapporten melder at M23s opprørere voldtok noen av kvinnene foran deres ektemenn og barn.

HRW har fokusert på krigsforbrytelser M23 hadde begått fra november 2022 til mars 2023. HRWs forskere har hatt mobilsamtaler og tatt ansikt-til-ansikt kontakt med 81 personer. De er ofre,  familiemedlemmer, vitner, lokale myndigheter, kongolesiske og internasjonale NGO-er, FN-tjenestemenn og diplomater.

Organisasjonen anklager nabolandet Rwanda for å stå bak M23s handlinger. Da opprørsgruppen utførte angrep, fikk den bistand fra det rwandiske forsvaret, har HRW skrevet. Derfor foreslo NGO-en at navnene til toppsjefer i den rwandiske hæren og M23 står på FNs straffeliste.

Den 17.februar 2023 beskyldte Amnesty International M23 for både drapet og seksuelle overgrep. Amnesty er en annen internasjonal menneskerettsorganisasjon. M23 består av avtroppende soldater fra den kongolesiske hæren. Siden desember 2012 har opprørere angrepet det østlige DR Kongo. De fordømmer marginalisering tutsier fra DR Kongo, har opplevd.Tutsiene er etnisk minoritet i Rwanda.

Siden 20.oktober 2022 har M23 medført over 390 000 internt fordrevne. FN avdekket i desember 2022 at opprørsgruppen drepte over 131 på to landsbyer i Rutsuhuru distriktet, øst i landet. Forrige måned anmeldte den kongolesiske regjeringen Rwandas president, Paul Kagame, til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Deretter var ICC-aktoren Karim Khan på oppdrag øst i DR Kongo.

 

Fri Verden Media 

 

 

 

 

 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *