fredag , 24 mai 2024
Home LEDELSE EU-valgobservatører gikk hardt ut mot valgprosessen i Zimbabwe
LEDELSE

EU-valgobservatører gikk hardt ut mot valgprosessen i Zimbabwe

CCCs aktivist demonstrerer i Zimbabwe. Foto: Daily Maverik
CCCs aktivister demonstrerer i Zimbabwe. Foto: Daily Maverik

EU-valgobservatører har publisert en rapport om de siste valgene i Zimbabwe. Rapporten viser at valgprosessen manglet gjennomsiktighet og rettferdighet.

Fredag 17.november 2023 offentliggjorde Den europeiske unions valgobservatører en rapport om de siste valgene i Zimbabwe, sør i Afrika. 23.august 2023 arrangerte landet både president-og parlamentsvalget. Men ifølge EU-rapporten som Fri Verden Media har gått gjennom, manglet valgprosessen både gjennomsiktighet og rettferdighet.

EU-valgobservatørene kritiserer sterkt valgkommisjonen Zimbabwe Electoral Commission (ZEC) og landets rettsvesen som de mener var helt avhengige av regjeringspartiet Zimbabwean National African Union -Patriotic Front (ZANU-PF). Dessuten, påpeker rapporten at ZEC ikke gjorde valgresultatene offentlige av valglokal som opposisjonen og sivilsamfunnet krevde.

Rapporten viser at valgprosessen var preget av menneskerettsbrudd, spesielt forsamlings-og pressefrihet. EU-valgobservatørene rapporterer at opposisjonspartier hadde det vanskelig å samle seg for valgkampen av administrative grunner. Med hensyn til pressefriheten ble flere mediene, både lokale og internasjonale, nektet akkreditering for å dekke valgene.

Etter en slik kontroversiell valgprosess ble den sittende presidenten Emmerson Mnangagwa erklært som vinner med 52,60% av stemmene, mens hans rival Nelson Chamisa fra Citizens Coalition for Change (CCC), fikk 44, 07 %. Partiet ZANU-PF vant 177 seter i parlamentet mot 103 for CCC. Overfor Associated Press-journalister 4.august 2023 avslørte Nelson Chamisa at på landsbygda tvang Mnangagwas supportere innbyggere til å velge ham eller regjeringspartiet.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *