tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE Hæren overtar makten i Niger
LEDELSE

Hæren overtar makten i Niger

Militærjuntaen i Niger holder en TV-tale. Foto: Facebook
Militærjuntaen i Niger holder en TV-tale. Foto: Facebook

-Hæren har utført statskupp mot presidenten i  det vestafrikanske landet

-Den Afrikanske Union mener det er udemokratisk å overta makten med makt

Hæren har overtatt makten i Niger, i Vest-Afrika. Det bekrefter Agence France Presse. Onsdag 26.juli 2023 erklærte Oberst Amadou Abdaramane, i en TV-tale på den statseide TV-stasjonen Radio Télévision du Niger, at den avtroppende presidenten Mohamed Bazoum har fått sparken. Bazoum vant presidentvalget i 2021.

Ifølge den nye militærjuntaen er det svakt sosialt og økonomisk styresett samtidig med  degradering av sikkerhetstilstanden som forårsaket statskuppet. Niger er det tredje mest terrorberørte landet i Vest-Afrika som siden 2020 har opplevd statskupp, etter nabolandet Mali og Burkina Faso. Den styrtede presidenten Mohamed Bazoum avviser statskuppet og oppfordrer til forhandlinger med juntaen. Dette har han skrevet på Niger-presidentkontor sin Twitter-side. 

Den Afrikanske Unionen har fordømt statskuppet. AU-kommisjonens president Moussa Faki Mahamat hevdet at statskupp er et skudd på stabile og demokratiske institusjoner. Da forsøkte de militære styrkene å avlegge Bazoum. I 2007 vedtok AU en avtale for demokrati, valg og styresett. Avtalen forbyr statskupp som metode for å komme til makt. Avtalen trådte i kraft februar 2012. 

Fri Verden Media med Agence France Presse

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *