lørdag , 13 april 2024
Home Uncategorized FN opprettholder humanitær hjelp i Niger til tross for statskuppet
Uncategorized

FN opprettholder humanitær hjelp i Niger til tross for statskuppet

Militærjuntaen i Niger holder en TV-tale. Foto: Facebook
Militærjuntaen i Niger holder en TV-tale. Foto: Facebook

Millioner av mennesker i det vestafrikanske landet er avhengige av humanitær hjelp. Grensestengningen i Niger kan påvirke videresending av nødhjelp til naboland som mottok flyktninger fra Sudan.

4,3 millioner mennesker i Niger, spesielt kvinner og barn, var avhengige av humanitær hjelp før 26.juli-statskuppet. I tillegg var 3,3 millioner utsatt for matmangel. Det avsløret Nicole Kouassi fredag 28.juli 2023  under et pressemøte i New York, i USA. Kouassi er FNs systemkoordinator i det afrikanske landet. Hun har også ansvaret for humanitære virksomheter i systemet.  Diplomaten deltok i møtet fra Niger via videokonferanse.

Nicole Kouassi forsikret at FN og dets samarbeidspartnere opprettholder humanitær hjelp til tross for statskuppet. FNs høykommissær for flyktninger holder vakt på internt fordrevne og flyktninger fra Burkina Faso, Mali og Nord-Nigeria. Disse er landene som har stått overfor terrorangrep. Men på grunn av grensestengningen som den nye militærjuntaen besluttet, stanset Verdens matprogram sin  flytjeneste.

Jean-Noël Gentile er sjef i Verdens matvareprogram i Niger. Han hevdet at den politiske krisen kan påvirke videresending av nødhjelp i hele den vestafrikanske regionen. I Niger iverksatte FNs kontor logistisk platform for vandring av matvarer til nabolandene, spesielt de som mottok flyktninger fra Sudan.

26.juli 2023 overtok hæren makten i Niger. Statskuppet styrtet presidenten Mohamed Bazoum. Bazoum hadde styrt landet siden 2021 etter å ha vunnet presidentvalget for en 5-års periode. Søndag 29.juli 2023 har vestafrikanske ledere kunngjort militær operasjon om juntaen ikke trekker seg innen uke, til fordel for den rettmessige presidenten.

Fri Verden Media med ONU Infos

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *