fredag , 19 juli 2024
Home LEDELSE Urfolksleder advarer om avskogings ulemper i Amazonas
LEDELSE

Urfolksleder advarer om avskogings ulemper i Amazonas

Lula Da Silva i Amazonas med urfolksledere. Foto: RFI
Lula Da Silva i Amazonas med urfolksledere. Foto: RFI

Urfolksleder ber om å beskytte skogen i forkant av toppmøtet om Amazonas i Brasil.

Raoni Metuktire er urfolksleder i verdens største regnskog Amazonas, i Brasil. Han leder Kayapo urfolksgruppen. Til Reuters-journalister ba Raoni om at skogen bør beskyttes, for den er livsviktig for urfolket.

Tirsdag 8.august 2023 skal de åtte medlemslandene av Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) samle seg i Belem, nord i Brasil. Toppmøtet skal dreie seg om kamp mot avskoging, urfolkenes beskyttelse og bærekraftig utvikling.

Metuktire erkjente til Reuters-journalister at siden Lula Da Silvas ankomst ved makten i januar, har det vært forandring i miljøvern i Amazonas regnskog. Urfolkssjefen mener imidlertidig at det er lobbyer i Brasils parlament som Vik forhindre oppmerking av jordområdene tilhørende urfolkene.  

Sjefen for Kayapo urfolksgruppen bekymret seg om at regnet stadig blir sjelden og varmegrader skyhøye, på grunn av avskoging. Miljøforkjemperen la til at gullgruver forurenser elver som tørrlegges på grunn av soyaplantasjer og storfedrift.

Sist mars var Brasils president Da Silva på besøk i Amazonas regnskogen. Det var under landetvister mellom urfolkene og giganter som i området utnytter naturressursene. Lula Da Silva overtok makten 1.januar 2023 etter å ha vunnet presidentvalget i en andre presidentperiode. Lula var president i Brasil fra 2003 til 2011.

Fri Verden Media med Reuters og Associated Press

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *