fredag , 12 april 2024
Home LEDELSE Guatemala: Endelig avla ny president Alévaro en ed
LEDELSE

Guatemala: Endelig avla ny president Alévaro en ed

Foto: Associated Press

Den avtroppende utleverte statssymboler til nasjonalforsamlingen. USA og EU erkjenner Alévaro som den nye presidenten for Guatemala. 

Den guatemalanske avisen Prensa Libre opplyste søndag 14.januar 2023 at Bernardo Arévalo de Léon avla en ed som Guatemalas nye president. 20.August 2023 vant Arévalo de Léon fra sentrum-venstre-partiet, presidentvalget med 59% av stemmene, mot 36% for eks-førstedama Sandra Torres. Torres er kona til den tidligere presidenten Alvaro Colom som fra 2008 til 2011 hadde styrt landet.Nat til mandag 15.januar 2023 klokka 23:00 (lokal tid) utleverte den avtroppende presidenten Alejandro Giammatei statssymboler til nasjonalforsamlingen.   

Torsdag 14.desember 2023 bekreftet Guatemalas grunnlovsråd at den nyvalgte presidenten måtte overta etter den sittende Alejandro Giammatei. Men påtalemyndigheten mente valgprosessen var uregelmessig og gjorde alt for å forhindre maktovertakelsen. Giammatei hadde hatt makten siden 2020. Med Arévalos maktovertakelse skal det bli en slutt på flere tiår preget av diktatur, korrupsjon og narkotikatrafikk. Dette lovet han under valgkampen.

Bernardo Arévalo har fått støtte fra det internasjonale samfunn. USAID-sjef Samantha Power ledet USA-delegasjonen i Alévaros insettelsesseremoni. Hun fastlo søndag 14.desember 2023 på Twitter at Arévalo er uten tvil den nye presidenten for Guatemala. I tillegg kunngjorde EU-sjef Joseph Borrel at utenriksministre som deltok i seremonien, underskrev en erklæring om at de erkjenner Arévalo som Guatemalas president.

Fri Verden Media/Prensa Libre

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *