fredag , 19 juli 2024
Home LEDELSE Ekvatorial-Guinea: Spansk høyesterett henla saken mot etterretningssjef
LEDELSE

Ekvatorial-Guinea: Spansk høyesterett henla saken mot etterretningssjef

Ekvatorial Guineas president Teodoro Nguema Obiang

 Spanske dommere besluttet at det mangler beviser på at hemmelige agenter fra Ekvatorial-Guinea kidnappet ekvatorialguineanske motstandere i Spania og førte dem til hjemlandet deres.

Tirsdag 9.januar 2023 meldte nyhetsbyrået Reuters om at Spanias høyesterett avsluttet en undersøkelse om tortur-og bortføringssak mot Carmelo Ovono Obiang og 2 andre ekvatorialguineanske sikkerhetssjefer. Ovono Obiang er sønnen til Ekvatorial-Guineas langsværende president Teodoro Nguema Obiang (80). Han er sjef for landets etterretningstjenester.

Ovono Obiang og hans kollegaer er involvert i bortføring og tortur av 4 opposisjonspolitikere i eksil i Spania, som tilhører den politiske bevegelsen MLGE3R (på norsk, Bevegelsen for Frigjøring av Den tredje Ekvatorialguineanske Republikk). Hendelsen fant sted i 2019 i Sør-Sudan.  2 av de politikerne holder spansk statsborgerskap. En av begge kalt Julio Mefouman Obame, døde i fengsel i januar 2023 i Mongomo by, øst for Ekvatorial-Guinea.  MLGE3R hevdet av Mefouman Obame mistet livet som følge av tortur han ble utsatt for i fengselet. Men ekvatorialguineanske myndigheter påpekte  den gangen at politikeren døde på sykehus av sykdom. 

I 2020 reiste MLGE3R søksmål i Spania mot etterretningssjefen og kollegaene hans. Men ifølge Reuters som siterer en høyesterrets dommer med navnet Santiago Pedros, kan rettssaken ikke åpnes fordi den ekvatorialguineanske høyesteretten undersøker saken. I tillegg la Pedros til at klagen fra motstanderne  manglet beviser på at hemmelige agenter fra Ekvatorial Guinea forfulgte deres partifeller i Spania samt førte dem til hjemlandet deres via Sør-Sudan.

Ekvatorial-Guinea er et oljerikt land som ligger i sentrum av Afrika. Obiang Nguema Mbazogo har styrt landet med jernhånd siden 1979. Han avsatte sin onkel Macias Nguema etter et militærkupp. Macias Nguema ble i ettertid dømt til døde for høyforræderi og henrettet. I Ekvatorial-Guinea er ytrings-og pressefriheten regelmessig krenkt og motstandere utsatt for drap, fengsel eller eksil.

Fri Verden Media/Reuters 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *