fredag , 12 april 2024
Home LOVEN Russland: Wagner-avhopper vil vitne mot Putin i ICC
LOVEN

Russland: Wagner-avhopper vil vitne mot Putin i ICC

Den tidligere russiske militæroffiseren som senere ble rekruttert av leiesoldatgruppen, avslørte grusomme menneskerettsbrudd Wagner begikk i Ukraina.

Den belgiske avisen La Libre meldte tirsdag 19. desember 2023 om at en tidligere Wagner-soldat vil i de kommende dagene vitne i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om den russiske leiesoldatgruppens krigsforbrytelser. Han allerede ankom Haag, i Nederland.  Igor Salikov (60) var en militæroffiser i den russiske hæren før Wagner-gruppen rekrutterte ham.

Salikov deltok i et program kalt  EenVandaag som sendes av den nederlandske TV-kanalen NPO 1. Han fortalte under sendingen at han jobbet som Wagner-soldat i Krim, én av de ukrainske regionene som Russland har annerktert siden 2014. Der begikk den russiske paramilitære gruppen grusomme krigsforbrytelser som for eksempel bortføring av barn til Hviterussland og summarisk henrettelse av krigsfanger.

Den tidligere offisæren måtte rømme fra Wagner fordi han nektet å utføre ordrer knyttet til de sistenevnte oppgavene.     Den eks-militæroffiseren hevdet at ordrene for slike grusomheter kom fra både det russiske forsvarsdpartementet og Vladimir Putin sitt kontor:

-Vi deltok på et statskupp i Ukraina, la Salikov til under TV-sendingen.

Salikov meldte om å ha tidligere sendt skriftlig vitneforklaring til ICC. Neste gang vil han gjøre det muntlig. 17.mars 2023 utstedte ICC en arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin. Den internasjonale domstolen har beskyldt Putin for deportasjon av ukrainske barn.

Fri Verden Media/La Libre

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *