fredag , 12 april 2024
Home SIKKERHET Burkina Faso: En menneskerettsaktivist bortført
SIKKERHET

Burkina Faso: En menneskerettsaktivist bortført

Aktivisten er blant personene som landets forsvarsledelse for få måneder siden innkalte til militær tjeneste. Tvangsutskrivning har skapt krass kritikk fra menneskerettsorganisasjoner.

Menneskerettsaktivisten Rasmane Zidnaba er blitt bortført tirsdag 20.februar 2024 tidlig morgen i Ouagadougou av uidentifiserte personer. Det meldte burkinsk borgerbevegelse Le Balai Citoyen (borgerkost på norsk) på sin Facebook-side. Zidnaba er ansvarlig for organisering i bevegelsen.  Balai Citoyen ledet et folkelig opprør som 31.oktober 2014 styrtet den mektige presidenten Blaise Compaoré.

Rasmane Zidnabas navn står på listen over et dusin personer som ble 4.november 2023 innkalt av Burkinas forsvarsledelse til militær tjeneste innenfor rammen av kamp mot terrorisme. Landet har stått overfor terrorangrepene siden 2016, særlig i nord,  i øst og i Sahel regionen. 19.april 2023 signerte juntalederen kaptein Ibrahim Traoré et dekret om generell mobilisering. Ifølge dekretet har staten rett til å innrullere befolkningen fra 18 år gammel i hæren, uavhengig av kjønn.

Det å tvangsutskrive mennesker til militær tjeneste blir stadig vanlig i Burkina Faso.  Nat til 25.desember 2023 ble opposisjonspolitikeren Ablasse Ouedraogo kidnappet for å bære våpen ved fronten. Et slikt fenomen har skapt krass kritikk fra menneskerettsorganisasjoner, både nasjonalt og internasjonalt. 8.november 2023 reagerte Human Rights Watch sterkt på rekvisisjonsordningen som den mente var en måte for kuppmakerne å refse dissidenter.

Fri Verden Media

 

 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *