tirsdag , 16 april 2024
Home LOVEN USA: En lagmannsrett renvasket selskaper i barnearbeidssak
LOVEN

USA: En lagmannsrett renvasket selskaper i barnearbeidssak

Dommere avsa selskapene ikke kunne holdt ansvarlig for tvangsabeid av barn i Den demokratiske republikken Kongos gruver.  

5.mars 2024 meldte nyhetsbyrået Reuters om at Columbia lagmannsrett renvasket Alphabet , Apple, Tesla, Dell Technologies og Microsoft i en barnearbeidssak. Disse er elektroniske giganter basert i USA, som er kjent for å produsere blant annet datamaskiner og mobiler.  

Fem barnearbeidere og deres representanter reiste søksmål mot gigantene for å ha kjøpt litium fra Den demokratiske republikken Kongos gruver der barn mister livet sitt grunnet tvangsarbeid. Saksøkerne tapte saken i Washington tingrett  i 2021 før de anket dommen.

Ifølge lagmannsdommere er det ingen grunn til å knytte selskapene til bruk av barnearbeidere i kongolesiske gruver. Kjennelsen utdypte at bedriftene fikk råmaterialer av  leverandører i et vanlig forhold mellom kjøper og selger. Derfor konkluderte dommerne at de elektroniske selskapene ikke hadde ansvar for å stoppe barnearbeid i DR Kongo.

Saksøkernes advokater lovet å anke dommen igjen. De påstod selskapene skjulte sine avhengigheter til barnearbeid. Faktisk forklarte klagere at gigantene tvang flere barn til å utvinne større mengde metaller slik at selskapenes krav fikk oppfylle.   

Fri Verden Media-Reuters   

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *