fredag , 12 juli 2024
Home LEDELSE Sierre Leone: Når diamant ødelegger menneskerett
LEDELSE

Sierre Leone: Når diamant ødelegger menneskerett

Internasjonal ikke-statlig organisasjon Amnesty International fordømmer et selskap som eksploterer diamant på Kono distrikt  uten å passe på beboere i nærheten av gruve.

Ifølge en pressemelding Fri Verden Media leste på Amnesty Internationals nettside feilet Meya Mining å forsikre økonomiske rettigheter til befolkninger som bor i nærheten av Konos gruve. Kono er det østlige distriktet i Sierra Leone (VestAfrika).

Den internasjonale ikke-statlige organisasjonen bemerker at under sine forksninger intervjuet det 128 personer på 9 landsbyer påvirket av Meyas aktiviteter. Amnesty møtet også lokale og nasjonale myndigheter.

På Simbakoro landsby klaget til Amnesty ei kvinne at befolkningen ikke drar nytte av diamantutvinning: “Stedet der Meya Mining-anlegget ligger var en sump. [Vi] hadde en plantasje der. Alt er borte nå. Jeg levde takket være plantasjen min som tillot meg å brødfø meg og betale for skolen for barna mine […] Vi har ingen fordeler av deres aktiviteter. De ga meg bare 98 dollar for sumpen og plantasjen”, fortalte den dama.

På Koaquima landsby kjeller beboere ut til vannskvalitet. Beboerne synes at vannet fra boring Meya Mining bygde er giftet og derfor udrikelig. Itillegg er dette vannet brukt bare for både vasking og matlaging.

Amnesty Internationals pressemelding viser at organisasjonen ga beskjed 2 ganger til Sierra Leones regjering om Meya Menings gruvedrift. Men Amnestys pressemelding nevner ikke myndighetenes versjon. Ikke-statlig organisasjonen sendte brev til diamantselskapet. Meya kun lovet å bygge gjerde rundt gruven mens installere vannfilters system. 

Meya Mening er eid av Germinate Limited (35% av aksjekapitalen) og Trustco Group Holding (65%). De er både sierra leone og namibisk selskapene. Den 19.juli 2019 fikk Meya fra myndighetene tillatelse til a utnytte diamantgruvene i Sierra Leone i 25 år på 850 millioner dollar (8,3 milliarder NOK).

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *