fredag , 19 april 2024
Home LEDELSE Rwanda: Kongolesiske flyktninger er velkommen
LEDELSE

Rwanda: Kongolesiske flyktninger er velkommen

Rwandisk presidents tale skapet uforståelse mellom regjering og NGO-er i forbindelse med kongolesere som flykter fra krig øst i Den demokratiske republikken Kongo.

Mandag 9.januar 2022 erklærte presidenten for Rwanda Paul Kagame at internasjonalt felleskap må finne ut bærekratige løsninger til den glemte gruppen av kongolesiske flyktninger i Rwanda. Det var foran representanter i nasjonalforsamling.

Denne utallelsen førte til sterke reaksjoner av både NGOer og aviser på sosiale medier. Blant disse NGOene var Human Right Watch som trodde at rwandiske myndighetene vurderer å utvise kongolesiske flyktingene til andre land eller ville ikke lenge motta asylsøkere fra Den nabo demokratiske republikken Kongo: “presidents erklæring beviser rwandisk regjeringen har politisert flyktningers rettigheter. Den kommer i sammenheng med avtalen signert med Storbritannia om ulovlige migranters utlevering fra britannisk jord”, meldte Human Right Watch.

Ifølge rwandiske talskvinne Yolande Makolo, er det uforståelse om Kagames ord.På sin Twitter-siden slo Makolo fast at Rwanda fortsetter å motta mennesker på flukt fra RD Kongo. I mange år har væpnede opprørere av M23 kjempet mot kongolesisk hær øst  i DR Kongo. Krigen har medført diplomatisk konflikt mellom Rwanda og DR Kongo. Kagame har blitt anklaget for å være fadder til væpnet gruppen M23. 

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *