tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE Peru: Forksning mot president for folkemord
LEDELSE

Peru: Forksning mot president for folkemord

Det meldte påtalemyndigheter etter undertrykkelse på protest som førte til over forti drepte.

Tirsdag 10.januar erklærte riksadvokaten Patricia Benavides på Twitter at forksningen skal åpnes mot presidenten Dina Boluarte og noen av samarbeidspartnerne sine. Boluarte samtidig som president for ministerrådet Alberto Otarola, innenriksminister Victor Rojas og forsvarsminister Jorge Chavez er mistenkt for folkemord, hoveddrap og alvorlige skader.

Årsak til undersøkelsen er at disse peruanske lederne slo desember 2022 og januar 2023-protest ned  i regionene som Apurimac, La Libertad, Punon, Junin, Arequipa og Ayacucho. Undertrykkelsen førte til minst 40 døde og over 600 skadde. Demonstrasjonene brøt ut etter tidligere presidenten Pedro Castillo ble instilt for riksrett og anholdt 7.desember 2022. Castillo er anklaget for kuppforsøk.Faktisk ønsket han å oppløse parlamentet. Så langt sitter Castillo i fengsel.

Til tross politisk krise fikk Boluartes regjering tillit av peruanske representanter.73 over 122 i nasjonalforsamling valgte for at nåværende ledelsen forblir på plass. Onsdag skal forskere av Amerikansk Kommisjon for Mennerettigheter komme på besøk i Peru. I en pressemelding tirsdag 10.januar ba FN-menneskerettighetsrådet om ro og at politiet må bruke makt kun når det er nødvendig. 

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *