fredag , 24 mai 2024
Home LEDELSE Sierra leonske aktivister etterlyst etter statskuppforsøk
LEDELSE

Sierra leonske aktivister etterlyst etter statskuppforsøk

På bildet står det noen av de etterlyste. Foto: The Sierra Leone Telegraph

Myndigheter mener det viktigste opposisjonspartiet står bak forrige søndagens statskuppforsøk.

Ifølge den lokale avisen  The Sierra Leone Telegraph bekreftet 28.november 2023 informasjonsministeren Chernor Bah under et pressemøte, at forrige søndagens hendelse var et statskuppsforsøk mot presidenten Julius Maada Bio. 26.november 2023 ble det hørt skytinger ved militære anlegg i hovedstaden Freetown. I tillegg rømte hundrevis insatte fra fengsel. Bah meldte om at etter et hærens motangrep ble 14 militæroffiserer drept og 13 andre varetektsfengslet.

The Sierra Leone Telegraph opplyser at Bios regjering etterlyser 29 personer som den mener knyttes til militærkuppforsøket. Av personene er både militære og aktivister tilhørende det viktigste opposisjonspartiet All People Congress (APC).  Avisen skrev 27.november 2023 at Maada Bio iscenesatte et militærkupp for å jakte etter sine politiske rivaler.

24.juni 2023 fant president- og parlamentsvalget sted i Sierra Leone. Den nåværende presidenten Julius Maada Bio fra regjeringspartiet Sierra Leone People Party (SLPP), ble erklært som vinner med 56,17% av stemmene, mot 41,16% for APCs kandidat Samura Kamara. Ifølge resultatene fra parlamentsvalget, fikk SLPP 81 seter i nasjonalforsamlingen mot 54 for APC.

Men EU-valgobservatører kritiserte sterkt prosessen som de mente var preget av valgfusk. Amerikanske senatorer tilknyttet utenrikskomiteen i USAs senat, vurderer en kampanje med siktet på at Sierra Leone får fjernet av Millenium Challenge Corporation. Dette er et amerikansk økonomisk program som hjelper til kamp mot fattigdom i mottakerlandene, i bytte mot respekt for verdier som demokrati og godt styresett.    

Julius Maada Bio er en pensjonert militæroffiser i Sierra Leone. I januar 1996 ledet Maada Bio et kupp som avsatte Valentine Strasser. Strasser var den 25 år gamle kupplederen da han overtok etter den daværende presidenten Joseph Saidu Momo i 1992. Maada var blant kuppmakerne. Saidu hadde styrt landet siden 1985. Sierra Leone er et krigsherjet land i Vest-Afrika som mellom 1991 og 2002 opplevde en blodig borgerkrig. Landet er kjent for å være rikt på mineralressurser som diamant.

Fri Verden Media/The Sierra Leone Telegraph

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *