tirsdag , 16 april 2024
Home SIKKERHET Rwanda: For 10 år siden drepte Kagame sin eks-spionsjef
SIKKERHET

Rwanda: For 10 år siden drepte Kagame sin eks-spionsjef

Patrick Karegeya ble drept på et hotell i Sør-Afrika. Paul Kagame kunne ikke holde ut hva han mente var  høyforræderi fra både spionsjefen og vennen sine.

2.januar 2014-2.januar 2024. For 10 år siden ble Oberst Patrick Karegeya funnet død på hotellet Michelangelo Towers i Johannesburg, i Sør-Afrika. Patrick Karegeya levde i Nelson Mandela sitt land etter å ha flyktet fra Ruanda i 2006. Den dagen møtte Karegeya rwandiske spioner som han trodde var heller forretningsmenn. Presidenten for Rwanda Paul Kagame står bak drapet og det skjulte han ikke like etter hendelsen:

  Forræderi har konsekvenser. Enhver person som forråder oss og ønsker vondt til vårt folk vil bli et offer. Det eneste problemet er å finne ut på hvilken måte dette ville skje, hevdet  Kagame i et intervju overfor den franske radiokanalen Radio France Internationale.

Da den politiske bevegelsen Rwanda Patriotic Front (RPF) ble opprettet i Uganda i 1987 ble Oberst Patrick Karegeya ansvarlig for etterrettningstjenester. I 1994 etter folkemordet i Rwanda overtok Paul Kagame makten som visepresident. Han utnevnte Karegeya til sjef for National Security Services, den daværende rwandiske etterretningstjenesten.

Men i 2006 ble det et stormfullt forhold mellom Kagame og  hans meget beste venn Karegeya. Den sistenevnte ble dømt til 18 måneders fengsel for insubordinasjon. Etterpå måtte etterretningsoffiseren komme seg ut av Rwanda til Sør-Afrika der han søkte om beskyttelse. I eksil var Karegeya medlem av Rwanda National Council. Dette er en politisk bevegelse består av kritiske stemmer i utlandet som tidligere tilhørte Kagame sitt parti RPF.

Drapet på Karegeya kom måneder etter han anklaget i et intervju til RFI, Paul Kagame for å stå bak missileangrep på et fly som drepte Rwandas president Juvenal Habyarimana og hans motpart fra Burundi Cyprien Ntaryamira. Angrepet som fant sted 6.april 1994, forårsaket folkemordet. Begge presidentene var om bord på flyet fra et toppmøte i Dar-es-Salam i Tanzania.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *