lørdag , 13 juli 2024
Home LEDELSE Presidentperiodene blir ubegrenset i Den sentralafrikanske republikk
LEDELSE

Presidentperiodene blir ubegrenset i Den sentralafrikanske republikk

SARs president Faustin Archange Touadera. Foto: AFP
SARs president Faustin Archange Touadera. Foto: RFI
Dette innholdet er kun for MÅNED og UKE medlemmer.
Log inn Abonnere

Presidentperiodene var begrenset til kun to fem-års perioder. Etter 30.juli-folkeavstemningen kan presidenten Archange Touadera stille som kandidat i de neste presidentvalgene. 

Fra nå av er presidentperiodene ubegrenset i Den sentralafrikanske republikk (SAR). Dette kommer etter at 95,27% av velgerne sa «ja» til den nye grunnloven. Det var i anledningen av folkeavstemningen som fant sted 30.juli 2023. Derfor kan presidenten Faustin Archange Touadera få ytterligere 5-års periode ved makten. Det betyr at han vil stille som kandidat i 2025-presidentvalget. 

Siden 2015 har Touadera sittet ved makten. I henhold til den tidligere grunnloven vedtok 30.mars 2016, skulle mattelæreren trekke seg  i år 2025. Opposisjonspolitikere raser mot denne grunnlovsreformen. Crépin Mboli-Goumba er koordinator av Bloc des Republicains pour la Defense de la Constitution. Dette er en bevegelse opprettet for å forsvare 30.mars 2016-grunnloven. Mboli-Goumba påsto til den tysk-baserte radiokanalen Deutsche Welle, at grunnlovsreformen ikke er prioriteten for befolkningen. Aktivisten mente sentralafrikanere har mest behov for sikkerhet, utdanning og andre nødvendige infrastrukturer. 

8.september 2022 avviste grunnlovsrådet komitéen som Touadera opprettet for å lage grunnlovsforslag. Derfor fikk den daværende grunnlovsrådets president, Danielle Darlan, sparken 25.oktober 2022. 21.november 2022 utnevnte Archange Touadera Jean Pierre Waobe til ny president. SAR er én av verdens fattigste land. Landet har opplevd borgerkriger og militærkupp siden sin selvstendighet ble erklært 1960. I over fem år har den russiske paramilitærgruppen Wagner vært utplassert i SAR for å utnytte naturressurser som diamant og beskytte makten til Touadera. 

Fri Verden Media med Deutsche Welle 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *