tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE Folkeavstemning i Den sentralafrikanske republikk avholdes i 30.juli
LEDELSE

Folkeavstemning i Den sentralafrikanske republikk avholdes i 30.juli

SARs president Faustin Archange Touadera. Foto: AFP
SARs president Faustin Archange Touadera. Foto: RFI

-Folkeavstemning handler om grunnlovsreform

-Menneskerettsaktivister raser mot prosjektet

30.juli 2023 skal folkeavstemning finne sted i Den sentralafrikanske republikk (CAR). Dette besluttet presidenten i CAR, Faustin Archange Touadera, tirsdag 30.mai 2023. Valgkampen til den kommende folkeavstemningen starter 15.juli og tar slutt 28.juli senest på kvelden. Touadera holdt en tale 30.mai ettermiddag. Han fortalte at 30.mars 2016-grunnloven ikke lenger er i samsvar med folkets vilje. I tillegg står grunnloven i veien for CARs utvikling.

Faustin Touadera vil sørge for en tredje femårs periode ved makten. Dette mener mange sentralafrikanske menneskerettsaktivister.  Corbeau News tok kontakt med én av aktivistene. Han slo fast at Touadera  har erklært krig mot sitt folk. Corbeau News er en lokal nettavis som står mot den sentralafrikanske regjeringen.  

Eksperter og medlemmer av valgkommisjonen er overrasket etter kunngjøringen. En jusprofessor ved Bangui (hovedstad) Universitetet forklarte til Corbeau News at å arrangere folkeavstemning for å endre grunnloven er brudd på den samme grunnloven. Den lokale valgkommisjonen Autorité Nationale des Elections lurte på hvordan folkeavstemningen skal kunne avholdes når valgliste ikke er klar ennå.

23.septembre 2022 avslo CARs Grunnlovsråd dekret som Touadera  vedtok. Med dekretet ville presidenten iverksette en kommisjon om grunnlovsreform. 26.oktober avskjediget Touadera Grunnlovrådets president Danielle Darlan. I januar 2023 ble annen jurist utnevnt til Grunnlovsrådets topp. 8.mars 2023 belønnet USAs utenriksdepartement Danielle Darlan for sin modighet. Det var innenfor rammen av internasjonal kvinnedag.

Touadera vant presidentvalgene i 2015 og 2020. Den sentralafrikanske republikken har opplevd statskupper og borgerkriger siden sin selvstendighet i år 1960. Bevæpnede grupper komtrollerer noen hjørner av landet svært rikt på diamant. Den sentralafrikanske hæren samarbeider med Wagner for å knuse opprørsgruppene. Wagner er russiske paramilitære styrker.    

Fri Verden Media med Corbeau News

 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *