fredag , 12 april 2024
Home LOVEN Hviterussland: 2022-Nobel fredspris dømt til 10 år i fengsel
LOVEN

Hviterussland: 2022-Nobel fredspris dømt til 10 år i fengsel

Ales Bialiatski funnet skyldig for å ha finansiert protest mot president Loukatchenko. 

Fredag ble Ales Bialiatski(60) og tre andre menneskerettsaktivister dømt til 10 år i fengsel av tingretten i den hviterussiske hovedstaden Minsk. De ble tiltalt for hvitvasking og finansiering av protest mot president Alexander Lukashenko.

Bialiatski ble kastet i fengsel i år 2020 under protest mot Loukatchenkos seier i presidentvalg. Demonstranter mente da at seieren var et resultat av valgsvindel. I oktober 2022 vant Bialiatski Nobel fredsprisen. Prisen belønnet hans kamp for demokrati og menneskerettigheter i Hviterussland.

Dommen som ble avsagt medførte fordømmelse verdenen over. Hviterussisk opposisjonsleder i eksil Sviatlana Tsikanouskaya mente rettsavgjørelsen er urettferdig og umenneskelig. Den Tyske utenriksministeren Analena Baerbock slo fast at Bialiatski ble dømt på grunn av hans kamp for verdighet og frihet.

Bialiatski er grunnlegger av Viasna Human Right Center. Det er NGO-en som hjelper hviterussiske politiske fanger. Titusenvis av hviterusserne er utsatt for enten fengsel eller eksil på grunn av meningene deres.

Fri Verden Media med Al-Jazeera og Reuters

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *