tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE En moldovisk opposisjonsleder i eksil vil opprette et nytt parti
LEDELSE

En moldovisk opposisjonsleder i eksil vil opprette et nytt parti

Leder for Sor-parti Ilan Shor. Foto: Doru Dumitru
Leder for Sor-parti Ilan Shor. Foto: Doru Dumitru

-Forrige uke oppløste grunnlovsdomstolen Ilhan Shor sitt tidligere parti

-Eksperter mener å grunnlegge en ny politisk bevegelse ikke er i tråd med grunnloven

Mandag 26.juni 2023 erklærte Ilhan Shor at han vil opprette et nytt parti. Shor er en forretningsmann fra Moldova. Han har levd i eksil i Israel siden 2019. Shor hadde vært leder av Sor-partiet. Men en jussekspert Reuters tok kontakt med, mener å opprette et nytt parti er brudd på Moldovas grunnlov. Mandag 19.juni 2023 beordret grunnlovsdomstolen i Moldova at det pro-russiske partiet Sor må oppløses. Domstolen har ment at partiets handlinger har i det siste brutt grunnloven.

Sist mars advarte den moldoviske politisjefen om at Sor-partiet har fått støtte fra den russiske hemmelige tjenesten for å destabilisere Moldova. En moldovisk tingrett dømte Shor for fusk og hvitvasking.

Sor-lederen reagerte sterkt på rettsavgjørelsen. Han hevdet at den er urettferdig og et brudd på demokratiet. Derfor kunngjorde Shor at partiet vil anke dommen til Den europeiske menneskerettsdomstol.Maia Sandu er president for Moldova. Hun har styrt landet siden 24.desember 2020. Maia hyllet dommen. Videre slo hun fast at Moldova må være et demokratisk land der loven er respektert. Maia-regjeringen er støttet av vestlige land.  

Fri Verden Media med Reuters

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *