fredag , 19 juli 2024
Home LEDELSE Moldovisk grunnlovsdomstol oppløste pro-russisk parti
LEDELSE

Moldovisk grunnlovsdomstol oppløste pro-russisk parti

Leder for Sor-parti Ilan Shor. Foto: Doru Dumitru
Leder for Sor-parti Ilan Shor. Foto: Doru Dumitru

-Et pro-russisk parti er beskyldt for å vekke uro i landet

-Leder av partiet kunngjorde at han vil anke avgjørelsen til EU-menneskerettsdomstolen

Mandag 19.juni 2023 beordret grunnlovsdomstolen i Moldova at det pro-russiske partiet Sor må oppløses. Domstolen har ment at partiets handlinger har i det siste brutt grunnloven. Sors tilhengere samlet seg utenfor tinghuset for å protestere mot avgjørelsen.

I mars advarte den moldoviske politisjefen om at Sor-partiet har fått støtte fra den russiske hemmelige tjenesten for å destabilisere Moldova. Ilan Shor er forretningsmann og leder for Sor. Han har levd i eksil i Israel siden 2019. En moldovisk tingrett dømte Shor for fusk og hvitvasking.

Sor-lederen reagerte sterkt på rettsavgjørelsen. Han hevdet at den er urettferdig og et brudd på demokratiet. Derfor kunngjorde Shor at partiet vil anke dommen til Den europeiske menneskerettsdomstol.

Maia Sandu er president for Moldova. Hun har styrt landet siden 24.desember 2020. Maia hyllet dommen. Videre slo hun fast at Moldova må være et demokratisk land der loven er respektert. Maia-regjeringen er støttet av vestlige land.  

Fri Verden Media med BBC

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *