fredag , 12 juli 2024
Home LOVEN Anmeldelse mot Paul Kagame sendt til ICC
LOVEN

Anmeldelse mot Paul Kagame sendt til ICC

 Den rwandiske presidenten er beskyldt av DR Kongo for å stå bak krigen øst i Den demokratiske republikken Kongo

– ICC-aktor skal være på oppdrag i DR Kongo i slutten av den pågående måneden

Den kongolesiske regjeringen anmeldte Rwanda til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Det medlte tirsdag 23.mai 2023 justisdepartementet. Paul Kagame og noen av hans samarbeidere er beskyldt for å stå bak M23. Dette er bevæpnet opprørsgruppe som øst i Den demokratiske republikken Kongo har utført flere angrep. Paul Kagame har vært president i Rwanda siden 2000. De rwandiske topplederne er også anklaget for å utnytte mineraler som finnes i dette ømrådet.

Tsishekedi-regimet mener M23 har begått krigsforbrytelse og forbrytelser mot menneskeheten i det østlige DR Kongo. Dette har skjedd mellom 2022 og 2023.  Bevæpnet bevegelsen har vært i sammenstøtt med kongolesisk soldater siden desember 2012. En rapport Amnesty International offentliggjorde sist februar viser at M23 drepte 20 menn og voldtok 66 kvinner og jenter. Voldhendelsen fant sted mellom 21 og 30 november 2022. I tillegg flytet flere til Rwanda og andre nabolandet. Det østlige DR Kongo har opplevd uro siden år 1998.  

Bosco Ntanganda

Det er ikke første gangen de kongolesiske myndighetene henviser seg til ICC om opprørets handlingen. I år 2004 anmeldte regjeringen  opprørsledere for krigsforbrytelser øst i landet. Da var Joseph Kabila presidenten i DR Kongo. Kabila er James Kabarebe sin nevø. Kabarebe er toppsjef i den rwandiske hæren. I 2019 dømte ICC Bosco Ntangada til 30 år i fengsel. Ntangada er en av få kongolesiske krigsherrer som sitter i ICCs fengsel. ICC siktet Ntanganda i år 2006 for forbrytelser mot menneskeheten.

ICC-aktor Karim Khan er ventet i DR Kongo mellom 28.og 30.mai. Sørenskriveren skal gå på tur til de krigsherjede områdene. Noen analytikere i Kongo lurer på om Kagame og kompisene hans vil stilles for retten denne gangen.  

Fri Verden Media med Reuters

Last ned Fri Verden Media på mobilen din

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *