fredag , 24 mai 2024
Home Uncategorized Burkina Fasos hær tvangsrekrutterer journalister og aktivister
Uncategorized

Burkina Fasos hær tvangsrekrutterer journalister og aktivister

For noen måneder siden underskrev juntaledere et dekret om «nasjonal mobilisering» for kampen mot terrorisme. Men menneskerettsgrupper mener beslutningen truer ytringsfriheten.

Burkinske medier har meldt om at mellom 4.og 5.november 2023 fikk dusin journalister, influensere og menneskerettsforkjempere, beskjed fra den militære ledelsen om at snart vil de bli rekruttert av Burkina Fasos hær for kampen mot terrorisme. Rekrutteringen vil finne sted som følge av et dekret om «lands mobilisering», som den 13.april 2023 kuppmakerne underskrev.

Vedrørende reagerte sterkt på beslutningen.   Rasmane Zidnaba er medlem av Balai Citoyen, en bevegelse bak det folkelige opprøret som 31.oktober 2014 styrtet den daværende presidenten Blaise Compaoré. På sin Facebook-side påstod Zidnaba tirsdag 7.november 2023 at for å vinne kampen mot terrorisme må juntaen garantere meningsfriheten. Under et intervju overfor avisen L’Observateur Paalga, sa journalisten Yacouba Ladji Bama nei til å bli med i hæren.  

8.november 2023 hevdet de rekruttertes advokater gjennom en pressemedling at rekvisisjonen er ulovlig. Human Rights Watch-forskeren Illaria Allegrozzi påpekte at juntasjef kaptein Ibrahim Traoré ønsker å bruke nøddekretet  for å sette munnkruv på frie ytrere. Kritiske stemmer i Burkina Faso klager på at kuppmakerne bruker terrorkamp som påskudd for å krenke presse-og ytringsfriheten.

 Siden 2016 har Burkina Faso gjennomgått terrorisme i Sahel og lokaliteter i Sentrum nord. Terrorhandlingene har medført over  10 000 døde, både sivile og soldater. Terrorangrepene var årsaken til to statskupp i løpet av året 2022. Den nåværende juntasjefen, kaptein Ibrahim Traoré, styrtet oberstløytnant Paul Henri Sandaogo Damiba 30. september 2022. Damiba på sin side tok makten 24. januar 2022 etter et annet militærkupp som kastet ut den demokratiske valgte presidenten, Rock Marc Christian Kaboré.   

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Articles