tirsdag , 16 april 2024
Home ARBEIDSRETT Saudi-Arabia: Enda flere migrantarbeidere vil dø på VM-byggeplasser
ARBEIDSRETT

Saudi-Arabia: Enda flere migrantarbeidere vil dø på VM-byggeplasser

I forkant av verdensmesterskapet i fotball som Saudi-Arabia skal arrangere i 2034, advarer flere menneskerettsorganisasjoner om umenneskelige arbeidsforhold på VM-byggeplasser.

Ifølge den britiske avisen The Guardian som siterer Bangladeshs regjering, døde flere enn 13 685 bangladeshere  i arbeidsplasser i Saudi-Arabia fra 2008 til 2022. 1502 andre mistet livet kun i 2022. Bangladeshere utgjør de fleste migrantarbeiderne i  kongeriket. Saudisk minister for menneskelige ressurser fortalte til The Guardian at 2,5 millioner bangladeshere jobber i Saudi-Arabia. Men menneskerettsorganisasjoner mener de opplever umenneskelige arbeidsforhold.

Ifølge FairSquare er dødsårsakene  uforklarige. Foreningen FairSquare kjemper for bedre arbeidsforhold rundt om i verden. Dødsattestene til bangladeshiske migrantarbeidere viser blant annet hjertestans som årsaker. Imidlertidig kan en arbeider fra Bangladesh ikke komme seg inn i Saudi-Arabia uten medisinsk utredning. Da er det mistenkelig å påstå naturlige grunner forårsaker dødsfallene, sa FairSquare til The Guardian.

Avisen The Guardian siterte NGO-en Amnesty International som mener Saudi-Arabia er best kjent for mishandling av migrantarbeidere. Tusenvis av dem er utsatt for utnyttelse, tortur, vilkårlig forvaring eller tvangsreturnering. I tillegg er de tvunget til å jobbe opp til 18 timer dagen uten passene sine.

I 2034 skal Verdensmesterskapet i fotball arrangeres i Saudi-Arabia. På grunn av at antall forventede landslag er blitt økt fra 32 til 48,  skal arbeidene bli hardere på byggeplassene for blant annet 14 arenaer, samferdselsnettverk og hoteller. Menneskerettsorganisasjoner vil at Saudi-Arabia anerkjenner FIFA-menneskerettspolitikk for å unngå enda høyere dødsantall migrantarbeidere. På slutten av oktober i fjor uttrykte Human Rights Watch bekymringer over at det saudiske kongeriket skulle avholde VM i fotball i 2034. Menneskerettsorganisasjonen mente Saudi-Arabia var preget av grove menneskerettsbrudd.

Fri Verden Media-The Guardian

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *