fredag , 24 mai 2024
Home LOVEN Samy Lenwr-saken: Bilulykke eller drap i Kamerun?
LOVEN

Samy Lenwr-saken: Bilulykke eller drap i Kamerun?

Den avdøde skuespilleren Samy Lenwr

En skuespiller i 30-årene omkom på sykehus for noen måneder siden i Kamerun etter et usedvanlig inngrep på venstre arm. Mysteriet forblir over hva egentlig forårsaket armbruddet. Hans arbeidsgiver, en forretningskvinne, påstår at en bil kjørte på Samy Lenwr,  mens andre kilder peker på et slagsmål med hennes ektefelle i hjemmet hennes. Familien til den avdøde tror ikke på bilulykkesteorien og tok derfor rettslige skritt mot paret. Fri Verden Media undersøkte saken.  

13.oktober 2023 skulle Samy Lenwr fylt 34 år gammel. Men 6.juli 2023 tidlig morgenen døde Mfegue Fefoa Leonard Benjamin i et sykehus i Kameruns hovedstad Yaoundé, etter en kirurgisk operasjon på venstre arm. Samy Lenwr var skuespiller som spilte rollene som «Mbang Abine», «Oncle Gisèleuh», osv. Han var også sanger og fotograf.

Som fotograf hadde Samy Lenwr jobbet for Carimo Empire i nesten 3 år. Dette er et kamerunsk-basert kosmetikkmerke som også er representert i flere afrikanske og europeiske land. Selskapet tilhører Carine Nina Mongoue Kamchuwe, en 37-årig  forretningskvinne.

Mysteriet forblir over årsaken til Samy Lenwrs dødsfall. Følgende er Carimo Empire sin versjon. 1.juli 2023 i Kribi, én av Kameruns kystbyer, var Samy med i et billøp arrangert av eventbyrået Eventify. Samy var i arrangementet sammen med sin venn Mitchell Kamdem. Kamdem jobber også som fotograf og eier fotoselskapet Serial Shooter. Etter billøpet ble Samy Lenwr påkjørt av en Range Rover-bil i nærheten av bankselskapet Bange Bank. Bilulykken førte til at Samy fikk et brudd i venstre arm.  Etter førstehjelp i Kribis rikshospital, med Carine Mongoue sin egen bil, ble Samy fraktet til et sykehus i Yaoundé. Sykehuset er tilknyttet Caisse Nationale de Prévoyance Sociale (CNPS), som i Kamerun spiller rolle som NAV.

9.juli 2023 sendte Carine Mongoue direkte på sitt selskaps Facebook-side en avklaring i saken. Hun forklarte at distriktsykehuset i Kribi manglet utstyr til  å operere Samy Lenwr. Hun la til at ambulansen ikke var tilgjengelig:

-Det er ikke jeg, men fastlege som henviste Samy til Yaoundé. Jeg gjorde bilen min tilgjengelig fordi ambulansen ikke var på stedet. Jeg kjenner verken kirurgen som opererte Samy,  eller dama som kjørte på ham. Jeg brukte nesten 2 millioner FCFA (rundt 36 000 NOK) for alle helsebehandlingene. Jeg ønsket å hjelpe til, men nå er jeg anklaget for å stå bak guttens drap. For noen uker siden var jeg med Samy i landsbyen min, hvorfor ville jeg ikke drept ham der ?, forsvarte Carine Mongoue seg.

Korrupsjon

Dager etter gikk det viralt på sosiale medier et videoopptak av påkjørselen. Videoopptaket ble hentet ut fra Bange Bank sine overvåkningskameraer. Men  ifølge fleres mening, ser videoen ut til å være falsk. Overfor kamerunske TV-kanaler som Canal2, Vision 4 og Naja TV, påsto vitner som befant seg rundt stedet i videoen, at de så ingenting som hadde noe med bilulykke å gjøre. Dessuten hadde Fri Verden Media i forrige uke en mobilsamtale med Fochive Mounchipou Moussa. Han er politimester i Kribi. Fochive avdekket at Carine Mongoue bestakk Bange Banks ansatte for å få videoopptaket og for å legge det inn på sosiale medier. I tillegg lurte mange helsespesialister på hvordan det var mulig at Samy Lenwr endte med kun armbrudd og rene klær på seg,  i lys av den voldelige bilulykken som videoen la frem. Til slutt ringte Fri Verden Media mange ganger den såkalte bilføreren, en dame som bærer navnet Nana Adèle. Men hun svarer ikke på telefonen. 12.juli stilte Nana Adèle for retten i Kribi for drapet på Samy Lenwr. Men under rettshøringene i ettertid hadde hun ikke vært til stede på tiltalebenken. Familien til avdøde mener rettsmøtene er en parodi.

Av denne grunn mener Mfegue-familien at bilulykkens versjon ikke er troverdig. Den samme 6.juli da Samy avgikk ved døden, sendte Feleesha direkte på Facebook. Feleesha er tidligere kjæreste til Samy Lenwr og hans eneste 11 årige datters mor. Med hennes yngre bror som satt ved siden av, fortalte Feleesha at Carine Mongoue gjorde alt for å holde Samys familie borte fra innleggelsessted:

-Da Samy var på vei til Yaoundé med sjåføren, fortalte han meg at ved deres ankomst der, skulle han gi meg beskjed. Men jeg ventet forgjeves på beskjeden. Det var rundt klokken 21. Da jeg ringte ham var det hans daværende kjæreste José Bene som tok mobilen. Hun spurte meg hvorfor jeg ringte Samy, hun spurte meg også om jeg ønsket å ta vare på ham. Neste dag, etter flere forsøk, klarte jeg å nå sjåføren. Han sa at de var på et helsesenter på Bastos (et nabolag i Yaoundé). Etterpå ringte Samy meg og han bekreftet at han var innlagt på helsesenteret og at det ikke var nødvendig å advare familiemedlemmene fordi sjefen hans Carine Mongoue tok vare på ham. Det var som om Samy ikke hadde noen familie, for José Bene og Carimo Empire tok alle avgjørelser angående hans helse. Samy døde uten å fortelle familien hva som egentlig skjedde med ham. Vi ber om forklaringer fra Carine Mongoue, hevdet Feleesha med tårene i øynene.

Dårlig kirurgisk inngrep

Helsespesialister mener det kirurgiske inngrepet av Samy Lenwrs venstre armbrudd var katastrofalt. 9.juli offentliggjorde CNPS en pressemelding. Pressemeldingen forklarte at den 3.juli 2023 ble fotografen operert. Under operasjonen ble det oppdaget at armbeinet var helt knust. Da måtte kirurger ty til beingraft etter å ha tatt ben fra hoftekammen. Begge operasjonene varte kun 2 timer. Helt skandaløst, mener ortopeder:

-Som regel er det ekstern fiksasjon som først brukes for å stabilisere beinbrudd. Beingraft er en uvanlig og svært sjelden metode i ortopedisk kirurgi i Kamerun. Dette kan man ty til uker eller måneder etter, når beinet tar lang tid å konsolidere seg. Beingraft kan ikke iverksettes samtidig som første operasjon, forklarte 21.juli Thierry Noupoue de Tchamabe gjennom et videoopptak på Facebook.Han er ortoped og eier et legekontor i Douala, den økonomiske hovedstaden.

I Kamerun har flere ment at det å ty til beingraft under Samys operasjon, var en vei til fjerning av nyre for handel. Men dette avviste CNPS på pressemeldingen. Likevel, kan det Samy Lenwr ble utsatt for på sykehuset, regnes som en planlagt forbrytelse. For hvem var det en fordel ? Fri Verden Media kom over et bildet som viser Samy Lenwr med en hvit bandasje på venstre arm. Han satte seg inn i et svart kjøretøy innenfor Carine Mongoues bolig i Kribi. Dette er et bevis på at Samy Lenwr ble fraktet til Kribis distriktsykehus fra boligen. Dette er et tegn på at i denne villaen ødela Samy seg i armen.

Anonyme kilder tilknyttet sikkerhetstjenester, som for måneder siden tok kontakt med Fri Verden Media, avslørte at kjæresten til Carine Mongoue, en tyrkisk arkitekt kalt Gökhan Çaybaşı, banket opp Samy med balltre under et slagsmål i hjemmet hennes. Så fikk skuespilleren beinbruddet. René Bita har jobbet for Carimo Empires før han gikk av. I en direktesending på Facebook, vitnet Bita om at Gökhan Çaybaşı hatet Samy Lenwr svært mye og mistenkte ham for å være forelsket i sin kjæreste Carine Mongoue. Etter hendelsen kom Samy Lenwr med Carine Moungoue til enighet om å erkjenne at en bil kjørte på ham. Fri Verden Media oppdaget også at ortopeden René Essomba som ledet det kirurgiske teamet i Yaoundé, er pårørende til Carine Mongoue sin eldre datters far. Det ble også kjent at Carimo Empires gründer har et sterkt forhold til den allmektige justisministeren Laurent Esso, og at hennes ektefelle ble utvist fra Angola for esoterisme. 25.september 2023 politianmeldte familien til Samy Lenwr Carine Mongoue og hennes tyrkisk kjæreste, José Bene, Mitchell Kamdem og Guy Lowe som har ansvaret for utviklingen i Carimo Empire. I løpet av uka vil politiet sende innkallinger til de mistenkte. Men  familiens advokat (som ikke ønsker å bli navngitt) har mottatt flere trusselmeldinger. Carine Mongoue og kjæresten hennes befinner seg i Tyrkia akkurat nå.

Michel Biem Tong med Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Articles