lørdag , 13 juli 2024
Home LEDELSE Russland/Ukraina: Pave Francis på fredsoppdrag snart
LEDELSE

Russland/Ukraina: Pave Francis på fredsoppdrag snart

Det kunngjorde den religiøse lederen under gudstjeneste i Ungarn. Paven vil at ukrainske deporterte barn returneres til hjemland.

Søndag 30.april 2023 kunngjorde Pave Francis et hemmelig fredsoppdrag i Ukraina og Russland. Dato er så langt ukjent. Paven vil lette returnering av ukrainske barn  deportert til Russland og ukrainske regioner kontrollert av Moskva. Paven Francis holdte pressekonferanse etter gudtjeneste i Budapest, hovedstaden i Ungarn. Under hans 3 dagers besøk på ungarsk jord møtte pave Francis ukrainske flyktninger.

Den religiøse lederen hevdet Den Hellige Stol lettet forhandlinger til fangeutveksling mellom de to partene. Lørdag 8.april 2023 har 31 ukrainske barn vært sendt tilbake hjem takket være Save Ukraine, en hjelpeorganisasjon. Det opplyste britisk nyhetsbyrået Reuters. Barna ble deportert av russiske soldater til Russland og Krim, en ukrainsk region Russland har kontroll på. 

Russisk regjeringen dementerte anklagelsen om deportasjonen av barna. Maria Lvova-Belova er sjefen for landets barnekommisjon. I en pressekonferanse den 4.april 2023 i Moskva slo Belova fast at foreldre samtykket deportasjonen. Men Reuters tok kontakt med Natalia, en ukrainsk kvinne. Hun fortalte at hun reiste fra Ukraina til Krim via Pole, Hviterussland og Moskva, for å hente dattera si. 

Mykela Kuleba er grunnlegger av Save Ukraina. Kuleba meldte lørdag at noen av barna deportert til Russland byttet steder fem ganger og levde i sommerleirer med lotter og kakerlakker. Ifølge ukrainsk regjeringen  har 19 500 barn blitt deportert til Russland og Krim siden invasjon av Ukraina den 24.februar 2022. Av den grunn utstedet Den internasjonale straffedomstolen 17.mars 2023 arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin. 

Russlands angrep i Ukraina fortsetter. Nat til mandag 1. mai 2023 slapp  russiske jagerfly  18 rakketer som skadet 34 i Pavlohrad distrikten, meldte Reuters. I en annen luftbombeangrep den 28.april 2023 omkom 25, inkludert barn. Det benektet russisk regjeringen som påsto at det er militært anlegg som ble ødelagt.  

Fri Verden Media med Associated Press og Reuters

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *