fredag , 24 mai 2024
Home LOVEN Panama: Startet hvitvaskingssak mot 27 Mossak Fonseka-ansatte
LOVEN

Panama: Startet hvitvaskingssak mot 27 Mossak Fonseka-ansatte

Panama: Startet hvitvaskingssak mot 27 Mossak Fonseka-ansatte

Advokatfirmaet satte opp offshore selskaper for sine klienter med tanke på å skjule eiendeler. For 8 år siden avdekket undersøkende journalister skandalen. 

Britisk avis The Guardian meldte tirsdag 9.april 2024 om at hvitvaskingssak mot 27 ansatte til advokatfirmaet Mossak Fonseka, startet i et tribunal i Panama, i Mellom-Amerika. Av de tiltalte er firmaets gründere Jürgen Mossak og Ramon Fonseka Mora.

I 2016 overførte reportere i tysk avis Süddeutsche Zeitung  titalls millioner topphemmelige dokumenter til den amerikansk-baserte organisasjonen Consortium for Investigative Journalists. Dokumentene som da gikk virale, viste at  noen høyprofilerte politikere og forretningsmenn rundt om i verden,  opprettet offshoreselskaper for å skjule sine eiendeler. Ifølge anklagene bidro advokatene til en slik handling.  Men Mossak og Fonseka påstod de ikke hadde kontroll over bedriftene de satte opp for klientene deres.  

I 2019 medførte lekkasjen til at Panamas nasjonalforsamling vedtok en ny lov som endre definisjon av hvitvasking. Men ifølge Consortium for Investigative Journalists kan de tiltalte bli renvasket i hemhold til den nye loven. Tidligere avsa Panamas høyesterett en dom om at det ikke var lovsbrudd å ha opprettet offshoreselskap før 2019. Mossak Fonseka-ansatte risikerer opptil 12 års fengsel.

Fri Verden Media-The Guardian

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Articles