tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE Ousmane Sonko sitt parti oppløst i Senegal
LEDELSE

Ousmane Sonko sitt parti oppløst i Senegal

Den senegalesiske opposisjonspotikeren Ousmane Sonko. Foto: Jeune Afrique
Den senegalesiske opposisjonspotikeren Ousmane Sonko. Foto: Jeune Afrique

Den senegalesiske regjeringen mener Ousmane Sonko sitt parti PASTEF ledet ødeleggende opptøyer i landet. I tillegg har politikeren blitt varetektsfengslet.

Mandag 31 juli 2023 har Senegals innenriksdepartement oppløst Ousmane Sonko sitt parti Les Patriotes africains du Sénégal pour le travail, l’éthique et la fraternité (Afrikanske fædrelandsvenner for arbeid, etikk og brorskap). Det har Fri Verden Media lest på en pressemelding fra innenriksministeren Antoine Felix Abdoulaye Diome. Samtidig har den innflytelsesrike opposisjonspolitikeren Ousmane Sonko blitt varetektsfengslet. Lørdag 28.juli pågrep politiet Sonko. Lederen av partiet PASTEF er beskyldt blant annet for brudd på statens sikkerhet og terrorisme.

Innenriksdepartementet mener partiet utløste voldsomme opptøyer i landet, spesielt i hovedstaden Dakar og Ziguinchor  der Sonko er ordfører. Partiet reagerte på regjeringens beslutning. I en pressemelding Fri Verden Media har lest, påsto partiet at PASTEF er ond og at den som kan “fjerne den politiske bevegelsen ikke er født ennå”.

1.juni 2023 dømte en tingrett i Dakar Sonko til 2 år i fengsel for seksuelt overgrep. Dommen medførte opptøyer i noen senegalesiske byer. Både politiet og hæren svarte sterkt på opprøret. Over 23 omkom mens 390 ble skadet etter undertrykkelsen, skrev Amnesty International. Dette er en verdensdekkende menneskerettsorganisasjon. 8.mai 2023 ble Ousmane Sonko dømt til 6 måneder i betinget fengsel i en ærekrenkelsessak. Politikerens tilhengere mener Senegals president Macky Sall bruker rettsvesenet for å forhindre Sonko sitt kandidatur til 2024-presidentvalget.

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *