onsdag , 17 april 2024
Home LEDELSE Opposisjonspolitiker i Senegal pågrepet
LEDELSE

Opposisjonspolitiker i Senegal pågrepet

Opposisjonspolitikeren Ousmane Sonko. Foto: Facebook
Opposisjonspolitikeren Ousmane Sonko. Foto: Facebook

Opposisjonspolitiker har blitt siktet for å ha oppfordret til opprør på sosiale medier. Ousmane Sonko ble dømt i to andre saker i juni.

Ousmane Sonko (49) er en berømt opposisjonspolitiker i Senegal, et land i Vest-Afrika. Lørdag 28.juli 2023 siktet påtalemyndigheter Sonko for å ha oppfordret til opprør på sosiale medier. Opposisjonslederen er også beskyldt for brudd på statens sikkerhet og terrorisme, blant annet. Politikeren har sittet i fengsel i Senegals hovedstad Dakar.

Sonko avviste disse anklagene og hevdet at politimenn omringet hjemmet hans før han ble pågrepet fredag 27.juli 2023. 1. juni 2023 dømte en tingrett i Dakar Sonko til 2 år i fengsel for seksuelt overgrep. Dommen medførte opptøyer i noen senegalesiske byer. Både politiet og hæren svarte sterkt på opprøret. Over 23 omkom mens 390 ble skadet etter undertrykkelsen, skrev Amnesty International. Dette er en verdensdekkende menneskerettsorganisasjon.

8.mai 2023 ble Ousmane Sonko dømt til 6 måneder i betinget fengsel i en ærekrenkelsessak. Politikerens tilhengere mener Senegals president Macky Sall bruker rettsvesenet for å forhindre Sonko sitt kandidatur til 2024-presidentvalget. Ousmane Sonko er leder av Les Patriotes africains du Sénégal pour le travail, l’éthique et la fraternité (Afrikanske fædrelandsvenner for arbeid, etikk og brorskap). Det er parti som politikeren grunnla i 2014. Sonko er Ziguinchors ordfører, en by vest i Senegal.

Fri Verden Media med Agence France Presse og Reuters

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *