fredag , 24 mai 2024
Home ARBEIDSRETT Nord-Korea begikk grove brudd på arbeidsrett mot japanere
ARBEIDSRETT

Nord-Korea begikk grove brudd på arbeidsrett mot japanere

Nord-Koreas president Kim Jong Un. Foto: Britannica

Det hevdet en japansk domstol som avsa om å ha juridiksjon over saken. På 1960-tallet ble tusenvis japanere utsatt for tvangsarbeid i Nord-Korea etter å ha blitt lurt om å få bedre jobbtilbud i dette landet.

Mandag 30.oktober 2023 avsa Japans høyesterett om at den innehar juridiksjon over grove menneskerettsbrudd som tusenvis japanere gjennomgikk i Nord-Korea fra 1950- og 1980-tallet. Rettsavgjørelsen regnes som en seier for de ofrenes etterkommere.

Mellom 1959 og 1984 satte den nordkoreanske regjeringen på plass et program som besto av utdanning,  helsevesen, jobb og andre ytelser, for utenlandske arbeidere. Men istedenfor bedre liv ble japanere utsatt for dårlige levekår samt tvangsarbeid i skoger, gruver og plantasjer.

I 2018 brakte fem saksøkere saken til Tokyo tingrett. I mars 2022 anerkjente tingretten at saksøkerne flyttet til Nord-Korea basert på «falske løfter om bedre arbeidsforhold og liv» fra Chongryon. Dette var en pro-nordkoreansk stiftelse.

Men tingretten avsa i tillegg at den ikke hadde juridiksjon over saken. Årsaken var at hendelsen fant sted utenfor Japan.  Saksøkerne deretter anket rettsavgjørelsen. De argumenterte at Japan kunne behandle saken fordi ofrene gikk ombord i båt til Nord-Korea ved en japansk havn.

Fri Verden Media med Associated Press

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *