tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE Burkina Faso: To franske journalister utvist
LEDELSE

Burkina Faso: To franske journalister utvist

De ble kastet ut av landet for å ha  publisert om menneskerettsbrudd begått av burkinske soldater. 

Sophie Douce og Agnès Faivre ankom til Frankrike søndag. Begge jobber som  journalister og var korrespondenter henholdsvis for de franske avisene Le Monde (Verdenen) og Libération(Frigjøring), i Burkina Faso, vest i Afrika. 

Fredag besluttet burkinsk regjeringen at journalistene måtte forlate burkinsk jorda innen 24 timer.  Årsak var at Libération og Le Monde avslørte den 27.mars 2023 drapet på barn og tenåringer burkinske soldater begikk i en militærleir på Ouayigouya, i nordlige Burkina Faso. Videoen som viste hendelsen dukket opp på sosiale medier dager før.  

Ifølge pressemeldinger mediehusene offentliggjorde er beslutningen både skandaløs og uakseptabel. Libération gikk videre med å skrive at utkastelsen er en trussel mot pressefriheten i Burkina Faso. 27.mars 2023 ble den franske TV-kanalen France 24 suspendert for å ha intervjuet en terrorsjef. I desember 2022 var det Radio France Internationale som måtte lukke sine dører. 

Burkina Faso har gjennomgått terrorangrep siden 2015 i nord og i øst. Terrorhandlingene medførte over 10 000 døde, ifølge NGO-er. Landet er styrt av militærjuntaen etter et statskupp som fant sted 30.september 2022. Kaptein Ibrahim Traoré er Burkina Fasos juntaleder. 

Fri Verden Media 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *