lørdag , 13 juli 2024
Home LEDELSE Ukrainere tvunget til å søke om russisk statsborgerskap
LEDELSE

Ukrainere tvunget til å søke om russisk statsborgerskap

Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP/SPUTNIK
Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP/SPUTNIK

Det gjelder ukrainere som lever i de ukrainske regionene som Russland har kontroll på. Millioner av ukrainere har fått russisk statsborgerskap i de siste ti årene. 

Russlands regjering tvinger ukrainere fra de russisk-okkuperte regionene til å få russisk statsborgerskap. Det melder den britiske avisen The Guardian som siterer en rapport fra amerikanske forskere ved Yale University i USA. Beslutningen berører spesielt ukrainere som lever i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizhzhia.

De som ikke søker om russisk statsborgerskap er utsatt for mobbing, trusler, restriksjon i humanitær bistand og deportasjon eller forvaring, skriver The Guardian. I henhold til nye russiske lover må innbyggere fra de russisk-inntatte områdene få seg russisk statsborgerskap innen juli 2024. Ellers vil de regnes som utlendinger eller statsløse, melder The Guardian

Siden 2014 har over 3 millioner ukrainere fått russiske pass. Dette har skjedd etter at Krim og hele Ukraina  har blitt annektert. Rapporten melder at Russlands president Vladimir Poutine har nylig, gjennom en rekke dekreter,  tvunget ukrainere til å skaffe russisk statsborgerskap. Dette er brudd på internasjonal humanitærrett, har amerikanske forskere påminnet.

Fri Verden Media med The Guardian 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *