fredag , 24 mai 2024
Home LEDELSE Respekt for menneskerettigheter trengs i Egypt i bytte mot USAs militære bistand
LEDELSE

Respekt for menneskerettigheter trengs i Egypt i bytte mot USAs militære bistand

Egypts president Abdelfatah Al Sissi. Foto: AFP
Egypts president Abdelfatah Al Sissi. Foto: AFP

Biden-administrasjonen vil stoppe militær bistand til Egypt så lenge landet ikke forbedrer sin omdømme i beskyttelse av menneskerettigher.

Biden-administrasjonen og kongressen i USA vurderer å  samarbeide for å stanse militær bistand til Egypt på grunn av menneskerettsbrudd. Det meldte onsdag 4.oktober 2023 Reuters. Dagen før påsto senatoren Ben Cardi fra Det demokratiske partiet at militær støtte vil forbli suspendert så lenge det nordafrikanske landet ikke gjør framganger vedrørende  menneskerettigheter.

Årlig mottar Egypt 1,3 milliard dollar fra USA for både terrorkamp og grensesikkehet. Bistanden resulterer av fredsavtalen landet inngikk med Israel i 1979. Men i forrige måned foreslå den demokratiske senatoren Chris Murphy under et møte i Kongressen at støtten må reduseres med 235 millioner dollar slik at Egypts omdømme gjelder respekt for menneskerettigheter forbedres.

Den amerikanske regjeringen mener Abdelfatah Al-Sissi-regimet fortsetter å begå grove mennekserettsbrudd som for eksempel tvangsforsvinning og tortur.Det har den egystiske regjeringen avvist. Al-Sissi administrasjonen har fremhevd at  Egypt har gjort bedre i forbindelse med menneskerettsrespekt, som for eksempel oppheving av unntakstilstand og presidentens benådning av politiske fanger.

Men ifølge internasjonale NGO-er er disse ikke tilstrekkelige. 26.september 2023 meldte Human Rights Watch at USA la Egypt til på sin svarteliste grunnet rekruttering av barnesoldater i landets hær.16.september 2023 ble menneskerettsaktivisten Hisham Kassem dømt til 6 måneders fengsel i en ærekrenkelsessak.

Fri Verden Media med Reuters   

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *