fredag , 24 mai 2024
Home LEDELSE Mali: Regjeringen forbyr politiske aktiviteter
LEDELSE

Mali: Regjeringen forbyr politiske aktiviteter

Militærjuntaen tok beslutningen av sikkerhetsmessige grunner. Overgangen til et sivilt styre gikk ut på dato i forrige måned.

Overgangsregjeringen forbyr politiske aktiviteter i Mali. Forbudsdekretet ble signert 10.april 2024 etter et regjeringsmøte i hovedstaden Bamako. Grunnen med å stanse aktiviteter til politisker partier og sivilsamfunnsorganisasjoner er ifølge Malis innenriksminister oberst Abdoulaye Maïga å forberede et landsmøte med sikkerhetsspørsmål som hovedtema. Det nordlige landet har vært rammet av terrorisme i titalls år. Videre forbød Haute Autorité de la Communication (HAC) maliske pressemenn å dekke politiske aktiviteter. HAC er landets medietilsyn.

I en pressemelding som Fri Verden Media har fått påstod  en gruppe  opposisjonspartier og menneskerettsorganisasjoner 11.april 2024 at forbudet baseres på feilaktige grunner. Derfor lovet de å påklage dekretet til både nasjonale og internasjonale tribunaler. 31.mars 2024 oppfordret de samme politiske bevegelsene militærjuntaen til å arrangere presidentvalget på grunn av at overgangen til et sivilt styre utløp 26.mars 2024. Samtidig ba La Maison de la Presse du Mali (pressens hus) alle medier om å ikke overholde regjeringens beslutning. I tillegg skapte forbudsdekretet krasse kritikker fra både FN og USA.

5.juni 2020 kom de militære ved makten i Mali etter et folkelig opprør som styrtet den daværende presidenten Ibrahim Boubacar Keita. 25.februar 2022 underskrev juntasjefen Assimi Goita et dekret om at presidentvalget måtte avholdes innen 26.mars 2024. I fjor sendte FNs generalsekretær Antonio Guteress en rapport til FN-sikkerhetsrådet om valgorganisering i mars 2024. 18.juni 2023 arrangerte maliske myndigheter folkeavstemningen om en ny grunnlov. Men i september i fjor utsatte militærjuntaen presidentvalget av administrative grunner.

Fri Verden Media    

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *