onsdag , 17 april 2024
Home LOVEN Kuppmakerne i Niger vil saksøke den avsatte presidenten for høyforræderi
LOVEN

Kuppmakerne i Niger vil saksøke den avsatte presidenten for høyforræderi

Den avsatte nigerske presidenten Mohamed Bazoum. Foto: Sputnik
Den avsatte nigerske presidenten Mohamed Bazoum. Foto: Sputnik

Militærjuntaen mener den avsatte presidenten ba om utenlandsk militær intervensjon mot Niger.  

Den avsatte presidenten i Niger Mohamed Bazoum vil bli saksøkt for høyforræderi og brudd på statens sikkerhet.  Det opplyser Radio France Internationale (RFI) sin nettside som siterer Agence France Presse (AFP). RFI er en fransk verdensdekkende radiokanal mens AFP er det største franske nyhetsbyrået.

Militærjuntaen som 26.juli 2023 tok makten med makt, kunngjorde at de har samlet beviser for å saksøke Bazoum og hans kompiser, både inne i landet og utenfor. Det var gjennom en pressemelding som kuppmakernes talsperson Amadou Abdramane har offentliggjort søndag 13.august 2023, via den statlige TV-kanalen Radio Télévision du Niger.

AFP som siterer kuppmakerne, meldte at Mohamed Bazoum holdt mobilsamtalene med sin tidligere samarbeidere og statsoverhodere fra Vesten. Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS har planlagt militær intervensjon i Niger for å gjeninnsette den demokratiske valgte presidenten Bazoum.

Foreløpig holdes Bazoum fanget i presidentboligen i Nigers hovedstad Niamey, med familien og hans pårørende. Fredag 10.august 2023 opplyste regjeringspartiet Parti nigérien pour la démocratie et le socialisme (Det nigerske partiet for demokrati og sosialisme) at Bazoum har blitt nektet tilgang til mat, strøm og sin fastlege.

USA samt menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch, har oppfordret militærjuntaen til å beskytte Bazoum sine retter. Amnesty Internatonal, for dens del, påsto at den avsette presidenten og noen av hans ministre står overfor vilkårlig forvaring.

Fri Verden Media med Agence France Presse og Radio France International 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *