tirsdag , 28 mai 2024
Home LEDELSE Kamerun: Opposisjonslederen truet med statskupp ved valgseier
LEDELSE

Kamerun: Opposisjonslederen truet med statskupp ved valgseier

Den kamerunske opposisjonslederen påstod under et pressemøte at det har vært en plan om å styrte ham via et statskupp om han er erklært vinner av  det kommende presidentvalget.

Fredag 10.mai 2024 utlyste kamerunsk opposisjonspolitiker  Maurice Kamto at det var en plan om å avsette ham hvis han erklæres vinner av presidentvalget. Det skrev kamerunsk nettavis camer.be som deltok på et pressemøte i hans partis hovedskvarter i Kameruns hovedstad Yaoundé. Kamto er leder for det største opposisjonspartiet Mouvement pour la Renaissance du Cameroun (Bevegelse for gjenfødelse av Kamerun).

Under pressekonferansen husket Kamto at i flere kamerunske TV-debatter i fjor sverget noen aktivister tilhørende regjeringspartiet Rassemblement démocratique du peuple camerounais (Demokratisk samling av det kamerunske folket), at han vil bli styrtet i et militærkupp om han tar over makten etter valgseier. Opposisjonslederen la frem at Paul Biyas indre maktsirkel bekreftet en slik plan mot ham.

Neste år skal presidentvalget samtidig som kommunes-og parlamentsvalget finne sted i Kamerun. Med hensyn til valgene anklaget Kamto valkommisjonen Elections Cameroons for å hindre massiv registrering på valglistene. Noe som han mener er et første skritt mot valgfusk.

Maurice Kamto er advokat ved Den internasjonale straffedomstolen og jusprofessor.  For andre gang vil han utfordre den sittende presidenten Paul Biya i det kommende presidentvalget. I 2018 fikk Kamto 14,23%  av stemmene rett etter den 91 år gamle Paul Biya som vant valget med 71,28% av stemmene. Biya har styrt Kamerun siden 1982.  Men den kamerunske nettavisen 237actu.com  skrev tidligere at hvis både kommunes-og parlamentsvalget utsettes risikerer presidentkandidaturet til Maurice Kamto, å bli avslått grunnet mangel på folkevalgte i senatet, nasjonalforsamlingen, kommuner og regionråd.

I henhold til Kameruns valglov må ethvert parti som foreslår en presidentkandidat, være representert i disse organene. Men Kamtos parti oppfyller ikke dette vilkåret. Derfor kan opposisjonspolitikeren kun samle 300 signaturer slik at kandidaturet hans får « ja ». Dette er også skjær i sjøen for Kamto fordi flertallet av tradisjonelle høvdinger, ordførere, senatorer og representanter som tillates til å utstede signaturene, tilhører regjeringspartiet. Den eneste muligheten for jusprofessoren å sikre kandidaturet sitt, er å skape en koalisjon med et parti som besitter folkevalgte, utdypte 237actu.com.

Michel Biem Tong for Fri Verden Media    

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *