fredag , 12 juli 2024
Home LEDELSE Kamerun: En tidligere president for Frankrike ber om løslatelse av en minister
LEDELSE

Kamerun: En tidligere president for Frankrike ber om løslatelse av en minister

Francois Hollande sendte et brev til presidenten Paul Biya om Marafa Hamidou Yayas helsetilstand. Den tidligere ministeren soner 20 år i fengsel for underslag. Men USA har ment Yaya sitter i fengsel av politiske grunner.

Ifølge kamerunsk nettavis camer.be sendte Francois Hollande nylig via Frankrikes ambassadør i Kamerun, Thierry Marchand , et brev til presidenten Paul Biya om Marafa Hamidou Yayas helsetilstand. Francois Hollande hadde styrt Frankrike fra 2012 til 2017. Marafa Hamidou er tidligere innenriksminister i Kamerun. Han har sittet i fengsel siden 2012 for underslag av statspenger.

Francois Hollande i brevet ba Biya om at Marafa blir løslatt fra fengselet. Dette kommer etter det tidligere franske statsoverhodet holdt i oktober 2023 og i januar 2024 møter med familien til Marafa i kontoret sitt i Paris. Hollandes krav baseres på den kamerunske eks-ministerens helserapport som viser at Marafa lider av   “ekstremt alvorlig” glaukom som har medført tap av synet på det høyre øyet. Om dette ikke  behandles så tidlig som mulig kan Marafa bli helt blind.

Marafa Hamidou Yaya har siden juni 2012 blitt fengslet i en celle av  gendarmkaserne i hovedstaden Yaoundé. Fra 1997 til 2011 utøvde den petrokjemiske ingeniøren funksjonene som presidentens generalsekretær og innenriksminister. 16.avril 2012 ble Marafa varetektsfengslet i Yaoundé sentralfengselet. 22.september 2012 dømte en tingrett i Yaoundé Marafa til 25 år i fengsel for å ha misbrukt 29 millioner dollar (305 762 950 NOK) ment for kjøpet av presidentfly. Men ifølge flere rapporter fra USAs utenriksdepartement anses Marafa som en politisk fange.  

Til det franske tidsskriftet Jeune Afrique, forklarte Marafa i 2017 at på slutten av 2004 anbefalte han til Paul Biya å ikke få seg ytterligere periode ved makten, for det var grunnlovsbrudd. I april 2008 innførte Biya grunnlovsreform for at antall presidentperioder blir ubegrenset. Slik kunne Biya stille igjen som presidentkandidat i 2011 og i 2018.  Før reformen hadde president rett til kun to syvårsperioder i makten og Biya måtte trekke seg i 2011. 

Fri Verden Media-Camer.be

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *