tirsdag , 16 april 2024
Home SIKKERHET Kambodsja: En aktivist søker asyl i et tredje land
SIKKERHET

Kambodsja: En aktivist søker asyl i et tredje land

Aktivisten ble tvunget til å bli medlem av regjeringspartiet for å komme ut av fengsel.

Ifølge Radio Free Asia søker Voeun Veasna asyl i et tredje land han ikke navngitt på et sikkerhetsmessige grunnlag. Voeun er en kambodsjansk miljøaktivist samt tidligere radiovert  og medlem av Cambodia National Rescue Party, et opposisjonsparti.

I mai i fjor ble Voeun løslatt fra fengsel. Grunnen med fengslingen var at aktivisten utga et Hun Sen-kritisk dikt. Hun Sen var da Kambodsjas statsminister. For å bli løslatt måtte Voeun ba om unnskyldning til statsministeren for diktet og bli medlem til regjeringspartiet Cambodian People’s Party (CPP).

Men rett etter løslatelsen av ham meldte Voeun seg ut av  CPP og flyktet til nabolandet Thailand der han ble pågrepet i 2021 som følge av Hun Sens forespørsel.  I dette landet sendte aktivisten asylsøknaden til FNs høykommissærer for flyktninger.

Det å være motstander i Kambodsja er noe utfordrende. Opposisjonsaktivister i dette landet er regelmessig utsatt for alle former forfølgelse. Det viktigste opposisjonspartiet Candlelight Party ble fratatt av prosedyremessige årsaker å delta i parlamentsvalget som fant sted 23.juli 2023.

CPP vant 120 seter av 125 i nasjonalforsamlingen. Like etter gikk Hun Sen av og hans sønn Hun Manet overtok etter ham.

Fri Verden Media-Radio Free Asia

 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *