fredag , 24 mai 2024
Home LEDELSE Ivorianske myndigheter planlegger å pågripe en politiker i Tyrkia
LEDELSE

Ivorianske myndigheter planlegger å pågripe en politiker i Tyrkia

Foto: AFP

En sorenskriver sammen med politimenn reiste fra Elfenbenskysten til Tyrkia for å anholde Guillaume Soro som  har levd i eksil. For tre år siden ble politikeren dømt i en ivoriansk tingrett for økonomisk kriminalitet.

Fredag 3.november 2023 offentliggjorde det ivorianske opposisjonspartiet Générations et Peuples Solidaires (Generasjoner og folk i solidaritet) om at en kommando er i Tyrkias hovedstad Istanbul for å bortføre dets leder Guillaume Soro (51).  Opposisjonspolitikeren har levd i eksil i Tyrkia siden 2019. I de siste årene har Soro blitt den verste politiske fienden for Elfenbenskystens president Alassane Ouatarra.  

Ifølge pressemeldingen som Fri Verden Media har lest på Guillaume Soro sin X-side (tidligere Twitter), består kommandoen av en rekke politimenn med aktoren for Abidjans lagmannsrett, Nayé Henriette, i spissen. Abidjan er Elfenbenskystens hovedstad. Politikeren skulle vært pågrepet i samarbeid med tyrkiske myndigheter fredag kl.11:35 tyrkisk tid på Istanbul flyplass, informerer pressemeldingen. Générations et Peuples Solidaires fordømmer hva det mener er grov brudd på både folkerett og menneskerettigheter.  

Guillaume Soro hadde vært leder for Elfenbenskystens nasjonalorsamling fra 2012 til 2017. Etterpå gikk han av for å stille som kandidat i 2020-presidentvalget mot Alassane Ouattara. Da begynte tøffe tider for Guillaume Soro.  28. april 2020 i Abidjan, ble opposisjonspolitikeren dømt in absentia til 20 år i fengsel for både hvitvasking og underslag av offentlige midler. Derfor mistet Soro sine politiske rettigheter. I tillegg har medlemmer av Soros parti   blitt utsatt for trusler, fengslinger og eksil. Hans kamerunsk rådgiver Franklin Nyamsi har blitt suspendert i Rouen Universitetet, i Frankrike, der han underviser i filosofi. Dagen før rettsavgjørelsen avsa Den afrikanske menneskerettighetsdomstolen at den internasjonale arrestordren mot Guillaume Soro måtte oppheves.  

Under 2002-2011-borgerkrigen var Guillaume Soro leder av Forces Nouvelles (De nye styrkene), den væpnede opprørsgruppen som hadde kontroll på  det nordlige landet. Bevegelsen kjempet for at den daværende opposisjonspolitekeren Alassane Ouattara skulle overta den øveste makten.  I slutten av 2010 brøyt en valgkrise ut. Valgkommisjonen erklærte Ouattara som vinner av presidentvalget mens grunnlovsrådet mente det var den sittende presidenten Laurent Gbagbo som vant valget.

I denne konflikten ga Guillaume Soro sin støtte til Alassane Ouattara som etterpå utnevnte ham  til forsvarsminister.  Under Gbagbo-presidentskapet hadde Soro vært statsminister. 11.avril 2011 pågrep Forces Nouvelles-krigere, sammen med franske militærsstyker, Laurent Gbagbo i Cocody presidentboligen i Abidjan. Slik kunne Alassane Ouattara overta makten.

Fri Verden Media  

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *