lørdag , 22 juni 2024
Home ARBEIDSRETT Hvorfor streiker lærere i Kamerun ?
ARBEIDSRETT

Hvorfor streiker lærere i Kamerun ?

Foto: Intégration

Lærerne fra det offentlige har kjempet i nesten to år for bedre arbeidsforhold. Men myndigheter svarer på krav med mobbing,trusler og falske løfter.

21.februar 2022 opprettet lærere  i Kamerun bevegelse «On a trop supporté»(«vi har tålt for mye»). Bevegelsen er kjent som dens forkortelse «OTS». Over nesten hele landet har ungdomsskolelærere lagt bort krittet. Streiken gjenopptok 4.september 2023 etter at en stopper ble satt i mars 2022 i kjølvannet av forhandlinger med regjeringen. Kamerunske medier melder at protesten kommer til å lamme 2023-2024-skolegangen.

Alice Ngono er fagforeningskvinne og tilknytter OTS-bevegelsen. Til det franske tidsskriftet Jeune Afrique forklarte hun 27.september 2023 at lærere i Kamerun krever iverksettelse av spesiell status som gir dem bedre lønn. Regjeringen underskrev dekretet om statusen i år 2000 men den har ikke ennå tredd i kraft. Alice Ngono la til at den kamerunske staten skylder over 180 milliarder FCFA (omtrent 3 milliarder NOK) til tjenestemennene.

Ifølge OTS-medlemmer er årsaken til statsgjelden at flere lærere fikk forfremmelse i grader uten lønnsvekst. I tillegg har andre som ble ansatt i det offentlige, jobbet i flere år uten lønn. Hamidou var én av dem. Han var en 49-års idrettslærer og ble med i OTS-bevegelsen. Etter å ha blitt integrert i den offentlige sektor hadde han i ti år undervist i en videregående skole på Beka (i nordlige Kamerun) uten å bli utbetalt. 8.mars 2023 døde Hamidou etter sykdom.

7.mars 2022 beordret Kameruns president Paul Biya utbetalingen av 2,7 milliarder FCFA (rundt 47 millioner NOK) i statsgjeld overfor lærere. Men ingen lærer fikk en eneste øre  i lomme :

– Dessverre har ingen lærer fått noenting i lommeboka, hevdet Alice Ngono til Jeune Afrique.

5.oktober 2023 påsto grunnutdanningsminister Laurent Serge Etoundi Ngoa at staten ikke kan betale ut gjelden til lærere på grunn av den tøffe økonomiske tilstanden som landet har gått gjennom. Det var under feiringen av læreres verdensdag i hovedstaden Yaoundé.

Istedenfor å løse læreres problemer har myndighetene tydd til mobbing og trusler. Ifølge den kamerunske e-avisen camer.be oppfordret 6.mars 2022 innenriksminister Paul Atanga Nji alle fylkesmenn til å slå ned på protesten. Ministeren begrunnet slik instruksjon med at presidenten Paul Biya svarte på alle læreres krav.

Fri Verden Media  

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *