fredag , 19 april 2024
Home LOVEN Er det en plan om å frigi de siktede i Martinez Zogos sak ?
LOVEN

Er det en plan om å frigi de siktede i Martinez Zogos sak ?

Bildet til Martinez Zogo etter dødsfallet sitt. Foto: Amplitude FM
Bildet til Martinez Zogo etter dødsfallet sitt. Foto: Amplitude FM

Reporters Sans Frontières melder om  at måten rettslig etterforskning er drevet rundt drapet på den kamerunske journalisten Martinez Zogo, ikke er seriøs. Søstera til Martinez Zogo er bekymret over et antagelig forsøk på å frifinne de siktede.

4.august 2023 avslørte Reporters Sans Frontières (Reportere Uten Grenser) nye opplysninger om drapet på Martinez Zogo. Reporters Sans Frontières er en verdensdekkende organisasjon som forsvarer pressefriheten. Martinez Zogo var en kamerunsk programleder og sjefen i Amplitude FM, en privat radiokanal i den kamerunske hovedstaden Yaoundé. Liket til Zogo ble funnet 22.januar 2023. Dager før bortførte uidentifiserte personer journalisten. Martinez Zogo ledet et program kalt «Embouteillage» (trafikkork). Gjennom programmet avdekket Zogo en omfattende korrupsjonsskandale i både finansdepartementet og presidentens kontor.

Ifølge en nylig rapport fra Reporters Sans Frontières, er forhørsdommere under press. Kilder som NGO-en tok kontakt med, forklarte at saken enten mangler eller ikke ennå har fått viktigste beviser. Som for eksempel telefonlogg. Kildene opplyste i tillegg at innflytelsesrike personligheter forsøkte å trekke av saken, videoopptak fra kameraovervåkning hengt på bygningen journalisten ble drept i. Derfor bekymret Flore Messina Zogo seg for at noen har det travelt med å fjerne saken og frigi de siktede. Flore Messina Zogo er søstera til den avdøde journalisten.

Reporters Sans Frontières’ forskere møtte Oberstløytnant Justin Danwe i Kondengui fengselet i Yaoundé. Justin Danwe var operasjonsleder i Kameruns etterretningstjenester. Danwe bekreftet at forretningsmannen Jean Pierre Amougou Belinga er hovedmistenkt i Martinez Zogos sak. Han understreket at journalisten ble drept i kjelleren av Amougou sin bygning «Immeuble Ekang», i Yaoundé. Danwe gjentok til Reporters Sans Frontières at da Martinez Zogo ble torturert, beordret Laurent Esso til sin meget gode venn Amougou Belinga at «oppdraget må oppfylles». Det betydde at Zogo måtte bli drept. Laurent Esso er den allmektige justisministeren i Kamerun.

Ifølge Reporters Sans Frontières medvirket 13 hemmelige agenter i operasjonen som førte til drapet på Martinez Zogo. Siden 6.mars 2023 har de siktede sittet i varetektsfengselet. Kameruns etterretningssjefen Maxime Eko Eko, Jean-Pierre Amougou Belinga, Justin Danwe er blant annet de som fengsles i denne saken.  

Fri Verden Media

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *