fredag , 21 juni 2024
Home LEDELSE En ekspert advarer om valgfusk i forkant av presidentvalget i Salvador
LEDELSE

En ekspert advarer om valgfusk i forkant av presidentvalget i Salvador

Foto: Netherlands Institute for Multiparty Democracy

President-og parlamentsvalget skal avholdes neste år i Salvador. Men salvadoranere i utlandet har ikke rett til å bli  oppført på valglisten.

Ifølge salvadoransk nettavis La Prensa Grafica advarer Ruth Eleanora Lopez om risikoen for valgfusk i de kommende president-og parlamentsvalget. Begge valgene skal avholdes 4.februar 2024. Eleanora Lopez er advokat og valgkonsulent. La Prensa Grafica meldte mandag kveld at i et TV-intervju påpekte Lopez at valgene vil preges av valgfusket grunnet manglende valgliste for salvadoranere som har bodd i utlandet.

-Vi vet ikke hvor mange i utlandet skal stemme. Det er som om man kommer til å arrangere en fest men det er uklart om når festen skal finne sted og hvor mange gjester skal være med, klagde Lopez under TV-sendingen. Over 1,5 millioner salvadoranere bor utenfor landet.

Men ifølge valgloven får Den høyeste valgdomstolen (TSE) ikke lov til å oppføre på listen salvadoranske statsborgere levende i utlandet. Men i de siste ukene lovet regjeringspartiet at salvadoranske reisende, både i og til utlandet, kunne stemme i transittland.  Dette er Lopez uenig i. Hun mener en slik ordning kan medføre grovt valgfusk. Konsulenten foreslår at under valgdagen bruker velgere uutslettelig blekk og at TSE iverksetter en unik elektronisk valgliste.

Fri Verden Media/La Prensa Grafica

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *