lørdag , 20 april 2024
Home SIKKERHET Burmesiske soldater sier nei til å drepe sivile
SIKKERHET

Burmesiske soldater sier nei til å drepe sivile

-Burmesiske soldater og bevæpnede grupper har gått løs på hverandre i over to år

-Titusenvis har desertert fra hæren 

-Desertører sa nei til å drepe sivile

Over 13 000 burmesiske soldater og politimenn i Myanmar har desertert fra hæren siden februar 2021. Det opplyser BBC som siterer National Unity Government of Myanmar (NUG). Dette er en regjering som motstandere har dannet i eksil. BBC er en britisk radiokanal. Noen av soldatene ble med NUG.

1.februar 2021 overtok forsvaret makten etter et statskupp.  Militærjuntaen avla den nyvalgte statsministeren Aung San Suu Kyi. Suu Kyi har sittet i fengsel siden sitt fall. I desember 2022 fikk hun 7 års fengsel i en korrupsjonssak.

Siden militære styrkenes ankomst ved makten har flere væpnede opprørsgrupper dukket opp for å kreve demokrati. Juntaen har beordret soldater å knuse opprøret. 11.april 2023 omkom 130 sivile etter militært luftbombeangrep i Sagaing-regionen. Den ligger sentralt i Myanmar. Luftbombeangrepet skjedde under operasjon mot de væpnede gruppene.

De avtroppende soldatene forklarte til BBC at de nekter å massakrere brødrene sine og brenne hus i landsbyer: «en soldat sier ikke nei til sin sjef, han adlyder ordre», påminnte en av de desertørene.   

Fri Verden Media med BBC

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *