tirsdag , 16 april 2024
Home LEDELSE Burkina Faso: Frankrike må utlevere Norbert Zongos drapmann
LEDELSE

Burkina Faso: Frankrike må utlevere Norbert Zongos drapmann

Foto: Facebook

Burkinere krever at Francois Compaoré blir kastet ut av Frankrike for å stille for retten i Burkina Faso i forbindelsen med drapet på journalisten.

13.desember 2023 i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou demonstrerte flere lokale menneskettsorganisasjoner utenfor Frankrikes ambassade. Det meldte nettavisen Burkina24 på sin Youtube-kanal. På samme dato ble Norbert Zongo drept for 25 år siden. Norbert Zongo var en berømt undersøkende journalist samtidig som menneskerettsforkjemper. Han ble best kjent for å være «en stemme for de stemmeløse». i det vastafrikanske landet.  

Under demomstrasjonen leverte organisasjonene et brev til ambassadøren Luc Hallade. Brevet inneholder en oppfordring til at Francois Compaore må bli utlevert av Frankrike slik at han stiller for retten i Burkina Faso over drapet på Norbert Zongo. Francois Compaoré er den tidligere presidenten Blaise Compaoré sin yngre bror.

Blaise Compaoré hadde styrt Burkina Faso i 27 år. I slutten av oktober 2014 ble han styrtet etter et folkelig opprør. Blaise Compaoré ble skysset til nabolandet Elfenbenskysten av franske spesialstyrker, mens Francois Compaore flyktet til Frankrike.

Francois Compaoré er hovedmistenkt for drapet på Norbert Zongo. I 1994 undersøkte journalisten drapet på David Ouedraogo. Ouedraogo jobbet i hjemmet til Francois Compaoré som kokk.  Ouedraogo ble torturert til døde av presidentvakter. Compaoré anklagde Ouedraogo for smykketyveri.

13.desember 1998 var Zongo med fire andre innenfor en bil da uidentifiserte menn skjøt dem med brennende våpne på Sapouy, sør for Burkina Faso. Bilen ble helt nedbrent og passasjerene døde umiddelbart. I ettertid fremgikk det i en rapport fra en internasjonal undersøkelseskommisjon, at presidentvakter stod bak det grove mordet på journalisten, og at Francois Compaoré beordret det.   

21.februar 2020 besluttet Frankrikes daværende statsminister Edouard Phillipe at Francois Compaoré må bli utlevert til Burkina Faso. 30.juli 2021 bekreftet statens råd beslutningen. Men 7.september 2023 sa Den europeiske menneskerettsdomstolen nei til utleveringen på grunn av at Burkina Faso ikke kan sikre både trygghet og rettferdig rettergang til Francois Compaoré.

Fri Verden Media med Burkina24       

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *