onsdag , 17 april 2024
Home LEDELSE Brasil : Når folket truer demokrati
LEDELSE

Brasil : Når folket truer demokrati

Bolsonaros tilhengere tok kongresset med storm søndag 8.januar. De aldri erkjente Lula Da Silvas seier i siste presidentvalg. Brasil anses som spesielt demokrati hvor folket setter flertalls vilighet i fare.

I mange arhundre har vi lært demokrati er folkestyret. Samtidig vet vi i demokrati leder flertall over minoritet. Men i Brasil ser det ut som det er folket som på farlig måtte truer eller skader demokratiet, som krenker flertallets stemmer. Så overraskende det er !

Søndag 8. januar 2023 stormet Jair Bolsonaros tilhengere stortinget, presidentspalasset og høyesteretten. Byene som Brasilia, Sao Paolo, Rio og Belo Horizonte har blitt rammet av folkelig opprøret.

Bolsonaro tapte october 2022-presidentvalg Luis Lula Da Sylva vant med 51% av stemmene. 1.januar 2023 avla Lula en ed. Dette takker tilhengerne til Bolsorano nei til. Men sinte demonstranter angrepet ikke kun institusjoner.

Forrige uka advarte politi om forsøkt bombangrep av Bolsonaros hooligans. Ifølge norsk avisen Journalisten mishandlet demonstrantene reportere under søndags protest.

Er det klok å ødelegge institusjonen på vegne av demokrati? Hva kan man styre fra om parlamentet eller presidents kontor skades? Er det demokratisk å bruke terror eller angripe journalister? Hvordan er det mulig en gal folkemengde kjemper for en mann som gjemmer seg i annet land (Bolsorano befinnes i USA)?

Når landene i verden gjør alt for å bli så demokratiske som mulige bestrebelses andre å bevise at demokrati er det vanskeligste systemet å satse på. I slutten av min videregående skole hjemlandet lærte jeg i filosofi at “i et demokratisk system slavebinder frihet mens lov frigjør”. Dette er Brasil best forbildet av.

Michel Biem Tong

 

 

 

 

 

Written by
Mike Beem

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *