torsdag , 26 desember 2024
Home LEDELSE Kenya: En opposisjonspolitiker fra Uganda utlevert til hjemlandet sitt
LEDELSE

Kenya: En opposisjonspolitiker fra Uganda utlevert til hjemlandet sitt

I forrige uke ble opposisjonspolitikeren bortført i Naïrobi der han hadde levd i eksil. Kenyanske myndigheter undersøker saken mens de benekter medvirkning til bortføringen av dissidenten.

20.november 2024 meldte Reuters om at uidentifiserte personer bortførte en ugandisk opposisjonsplitiker i forrige lørdag i Kenyas hovedstad Naïrobi. Kizza Besigye ble etterpå uttransportert til Uganda der han holdes innelåst i et militært fengsel i den ugandiske hovedstaden Kampala.

Onsdag møtte Besigye i et militært tribunal i Kampala. Påtalemyndigheter tiltaler opposisjonspolitikeren for våpenbesittelse. Noe som kona hans avviste. Winnie Byanyima fortalte til Reuters at Besigye hadde ikke båret noe våpen i over 20 år. FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk fordømte sterkt arrestasjonen av dissidenten, og ba Ugandas regjering om å løslate ham.

Utleveringen av Besigye fikk kenyanske myndigheter innlede undersøkelse av handlingen. Men Kenyas regjering la vekt på at de ikke medvirket til at dissidenten ble overlevert til Yoweri Museveni sitt regime. I juli i år utleverte kenyanske myndigheter 36 medlemmer av Besigye sitt parti, til Uganda der de ble siktet for terrorisme.

Kizza Besigye er tidligere fastlege til Ugandas president Yoweri Museveni. Museveni var en opprørsleder da han i 1986 overtok som president etter et statskupp mot Milton Obote. Kizza Besigye utfordret Museveni flere ganger i presidentvalgene.  Yoweri har styrt Uganda i nesten 40 år med jernhånd.

Fri Verden Media med Reuters

Støtt oss her, bidra till en fri presse

kr
Gi en donasjon wdgk loader image
Written by
Michel Biem Tong

Michel Biem Tong er gründer av Fri Verden Media. Journalist, menneskerettighetesforkjemper og forfatter ble Biem Tong født i år 1985 i Kamerun(Afrika), et land han også kommer fra. Journalisten bor i Norge som flyktning siden November 2020. Etter fengsel og forfølgelser på grunn av sine politiske meninger måtte han flykte til Burkina Faso (VestAfrika) i mai 2019. I nesten 10 år har Biem Tong brukt pennen sin som våpen for sannhet og rettferdighet.

Leave a comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *